Biszkopt Klasyczny

Biszkopt Klasyczny
biszkopt, biszkopt rzucany, biszkopt rzucany przepis, biszkopt rzucany moje wypieki, biszkopt rzucany moje wypieki przepis, biszkopt kwestia smaku, biszkopt kwestia smaku przepis, kwestia smaku, moje wypieki, ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis, ciasto z kruszonką, kruche ciasto, kruche ciasto przepis, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis, tort, tort przepis, tort czekoladowy, tort czekoladowy przepis, truskawki, truskawki przepis, truskawki przepisy


Najpopularniejszy klasyczny biszkopt na tort, robi się go bardzo łatwo  i zawsze się udaje, jest słodki i puszysty. Mój przepis na biszkopt to dopiero początek, chociaż można podać go jako deser bez żadnych dodatków.

Znakomity jako baza do tortów i tym właśnie u mnie jest.  Polecam 🙂

Biszkopt Klasyczny

 

Biszkopt klasyczny

Składniki:
  • 5 jajek, białka i żółtka osobno
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

Biszkopt klasyczny – sposób przygotowania:

Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka.

Mąki łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do masy z białek i żółtek i  delikatnie łączymy, można na najwolniejszych obrotach miksera.

Masę na biszkopt przekładamy do tortownicy. Tortownica 22cm, tylko dno wyłożone papierem do pieczenia (nie smarujemy boków)

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 oC (z termoobiegiem) i pieczemy 30-40 min (do suchego patyczka)

Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Ponownie wkładamy do uchylonego piekarnika
i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy biszkopt z formy, dzielimy na 2 lub 3 blaty za pomocą bardzo ostrego noża.

Smacznego.

 

 

Biszkopt Rzucany

 

 

 

 

 

 

2 komentarze

  • Anonymous napisał(a):

    Witaj, ciekawe masz przepisy, ale ten to typowy na babkę – biszkopt pieczemy bez mąki ziemniaczanej, ja daję 6 jaj, 15 dkg cukru i 15 dkg mąki i to jest prawdziwy biszkopt – sprubój a wiem to od mojej mamy, która była mistrzynią w pieczeniu i gotowaniu (wesela,prymicje, komunie itd)przepis na babkę to 4 jajka, 20 dkg cukru i po 15 dkg mąki ziemn. i tortowej. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.