0 0
Szarlotka z mąki razowej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka z mąki razowej

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo pyszna szarlotka z mąką pszenną razową. Obawiałam się czy to będzie dobry pomysł, bo do tej pory z mąki razowej piekłam tylko chleb. Okazało się, że ciasto było naprawdę pyszne – kruche, ale i puszyste dzięki mące ziemniaczanej. Użyłam jabłek deserowych i dzięki nim szarlotka była delikatna i słodka. Jeśli wolicie użyć Szarej Renety czas pieczenia należy nieco wydłużyć.

Polecam, na jesienny podwieczorek ze szklanką mleka 🙂

 

 

szarlotka-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szarlotka

Składniki ciasta na szarlotkę:

  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 150 g masła schłodzonego
  • 1 jajko
  • białko do posmarowania ciasta

Jabłka na szarlotkę:

  • 1 kg jabłek deserowych lub szarej renety
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • skórka otartej z 1 cytryny
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich

Przygotowanie ciasta na szarlotkę:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować do momentu połączenia się składników. Można również umieścić składniki na stolnicy i dokładnie posiekać nożem lub rozgnieść palcami. Powinna powstać masa dokładnie połączonych składników. Starajmy się nie zagniatać ciasta, bo w tedy po upieczeniu będzie twarde.

Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 40 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 oC.

 
Przygotowanie szarlotki:

Jabłka obrać ze skóry, pokroić w średniej grubości plastry.
Wymieszać z cukrem, skórka z cytryny, cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Odstawić.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, ok. 2/3 i 1/3. Mniejszą część ponownie włożyć zamrażalnika.
Po wyjęciu z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim kwadratową foremką (u mnie 22 x 26 cm), spód nakłuć widelcem.
Posmarować surowe ciasto białkiem.
Wstawić do piekarnika na ok. 12-15 min. do czasu zrumienienia brzegów.

Uwaga – surowe ciasto dzięki mące razowej jest dość ciemne, należy uważać, aby nie podpiekać go zbyt mocno.

Na podpieczony spód wyłożyć masę z jabłek, na wierzch zetrzeć pozostałą, 1/3 zamrożonego ciasta i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Piec do czasu kiedy kruszonka nabierze ciemnego koloru ok. 25 – 30 min.

Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego !!!

 

Szarlotka z kruszonką
(Visited 1 715 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kurczak w musztardowej glazurze
next
Czas na ciasto drożdżowe
previous
Kurczak w musztardowej glazurze
next
Czas na ciasto drożdżowe

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »