Urok wspólnego gotowania

Na tej stronie dzielę się z Wami wydarzeniami i warsztatami, na które mnie zaproszono.
Razem odwiedzimy miejsca spotykań blogerów. Poznacie trochę tego świata, który jest dla mnie fascynującą przygodą
i możliwością poznania prawdziwych mistrzów w swoim fachu.

Zapraszam,
tym razem wyjdźmy z KuchniDoroty i zajrzyjmy do innych kuchni, tam też świetnie można się bawić :D 

                                                                       KD                                                                       

 

 

 

grupaPozdrowienia od twórczej gromady :)

 

 

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to najlepszy czas na warsztaty gdzie główną rolę grają śledzie. Dzięki polskiej firmie Seko miałam przyjemność wziąć udział w takich właśnie przedświątecznych, śledziowych warsztatach.

W gronie blogerek kulinarnych i Samar Khanafer, która prowadziła warsztaty, zrobiliśmy 10 propozycji przepisów ze śledziami w roli głównej. Zamierzam przygotować te przepisy dla Was, bo są doskonałe i sprawdzą się w każdym domu. Jeden z przepisów znajdziecie już na blogu to Sałatka śledziowa ,,Śledzie z buraczkami”.

Seko ma niezwykle bogatą ofertę przetworów ze śledzi, szukajcie ich w sklepach bo w czasie kiedy nie macie czasu na przygotowanie skomplikowanej potrawy ze śledzi, to apetyt na rybę zaspokoicie dzięki Seko.

Oto kilka zdjęć z warsztatów. Takie blogerskie spotkania są zawsze cudowną okazją do inspiracji i wyjątkowych towarzyskich spotkań.

Dziękuję Seko, było świetnie :)

sledzie-4Doskonałe śledzie z konfiturą z cebuli czerwonej

seko-1

przepisyNajlepsze śledzie jakie jadłam, a to zaskakujące bo to śledzie piernikowe, naprawdę pyszne.

sledzie-3Śledzie pod pierzynką z jabłkami i cebulką.



                                                                       KD                                                                       

 

 

 

 

 

Latem uwielbiam to, że gotować można nie tylko w kuchni, ale coraz częściej wychodzimy z wnętrza na dwór i tam w towarzystwie przyjaciół urządzamy wielkie grillowanie.

Grillować lubię od zawsze, tym większą przyjemność sprawiło mi spotkanie zorganizowane przez Sokołów w pięknym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. To niezwykłe miejsce gdzie w przepięknym parku odbyły się warsztaty z grillowania pod czujnym okiem Dominika Moskalenki – szefa kuchni Sokołowa.

Grillowaliśmy doskonałe mięsa i świeże warzywa, popijając lekkie i chłodne wina. W cudownej atmosferze, w gronie wesołych i przyjaznych ludzi spędziłam dzień jak z pięknego snu. Słońce, ciepło i pyszne jedzenie. Wszystko przygotowane na doskonałych grillach Weber-a, wiem, że są wyjątkowe bo sama mam w domu dwa, jeden od 15 lat i wciąż działa ;)

Bogaty wybór mięs z Sokołowa używam ich również w domu, bo są naprawdę doskonałe, z każdego rodzaju mięsa robimy inny przepis, grillujemy naprawdę krótko, a potem rozkoszujemy się doskonałym smakiem. Kiedy pomyślimy, że po dobrej jakości mięso możemy pójść do najbliższego sklepu i kupić je za rozsądną cenę, to grillowanie staje się doskonałym sposobem na letnie posiłki.

Z warsztatów przywiozłam przepisy na doskonałe grillowe potrawy, będziecie mogli znaleźć je na blogu. Pamiętajcie grill-owanie to nie tylko kiełbaska i pierś z kurczak, to masa pysznych dań, które przyrządzicie z wołowiny i wieprzowiny. Ja sama na warsztatach spróbowałam ich wszystkich, byłam zachwycona, podobnie jak wszyscy biesiadnicy. Przy grillu można zabłysnąć niezwykłymi umiejętnościami, obiecuję :)

Zapraszam na relację z warsztatów w Sokołowie, w których uczestniczyli blogerzy kulinarni i mój ulubiony magazyn kulinarny Kukbuk, a dla chętny coś ekstra, film ze spotkania.

Zapraszam :D

 

 

 

 

sokołów-grill

 

sokołów-grill-1

sokołów-grill-2

 

I jeszcze fachowa podpowiedź jakie wino pasuje do jakich potraw, to zawsze dobrze jest wiedzieć. No i temperatury wina w jakich powinno być serwane, czyli najważniejsza wiedza w pigułce.

wino-jedzenie1

 

 

 

 

 

                                                                       KD                                                                       

 

 

 

 

Domowe przetwory robię od lat, z tym większą radością przyjęłam zaproszenie na warsztaty organizowane przez Dr. Oetkera i Kukbuk-a poświęcone słodkim przetworom  przygotowanym z dodatkiem
cukru żelującego ze stewią.

Kiedyś smażenie konfitur i dżemów trwało godzinami, a nawet dniami, dzisiaj w ciągu kilkunastu minut możemy przygotować doskonałe przetwory. Dzięki cukrowi żelującemu z dodatkiem stewi praca jest łatwiejsza, wiem bo używam go od dawna, ale na warsztatach poznałam kilka całkiem nowych i zaskakujących pomysłów na dżemy. Smażyliśmy dżem z malin i rabarbaru o niesamowicie intensywnym kolorze, wszystkich zaskoczył pyszny smak dżemu z gruszki, fenkuła i limonki, który na pewno wkrótce zrobię w domu i podzielę się z Wami przepisem. Prawdziwym hitem był dżem z truskawek z wanilią i białą czekoladą, nie trudno zgadnąć, że wszyscy wyjadaliśmy go łyżkami ze słoiczków. 

Z warsztatów wyszłam obładowana wielkim pudłem produktów Dr. Oetkera. Dostałam niezwykłe słodkie ozdoby do ciast, żelatynę w płatkach, której szukałam, a okazało się że Dr. Oetker ma ją w swojej ofercie, masę galaretek które z wielkim entuzjazmem pochłania mój syn.

Spędziłam cudownie popołudnie, poznałam przepisy na niezwykłe przetwory i mam bogaty zapas słodkich dodatków, które pozwolą mi przygotować dla Was inspirujące przepisy.
I jak zawsze, wyszłam urzeczona gościnnością Kukbuk-a :)  

A oto kilka zdjęć z tego przemiłego i słodkiego wieczoru.

kukbuk, dr. oetker, dr otker, cukier żelujący ze stewią, co to jest stewia

kukbuk, dr. oetker, dr otker, cukier żelujący ze stewią, co to jest stewia

warsztaty dr oetker

kukbuk, dr. oetker, dr otker, cukier żelujący ze stewią, co to jest stewia

 

 

 

 

 

                                                                     KD                                                                       

 

 

 

 

 

 

Płatki kukurydziane w 5 odsłonach, uwierzycie? No więc okazało się, że to możliwe. Miałam wielką przyjemność być na cudownych warsztatach śniadaniowych organizowanych przez Lubellę w pięknym Lawendowym Domu.

Płatki kukurydziane kojarzą się nam z miską mleka i pływających w nim kruchych płatkach, które uwielbiamy. Nie wiemy, że można z nich zrobić naprawdę masę świetnych nie tylko śniadaniowych potraw. Na warsztatach poznałam kilka sposobów na wykorzystanie płatków kukurydzianych i wszystkimi podzielę się z Wami już niedługo.

Było wspólne gotowanie i pieczenie, rozmowy i masę śmiechu, jak to w kuchni. Warsztaty zakończyłyśmy wspólnym śniadaniem z kulkami serowo kukurydzianymi, plackami z płatków z sosem truskawkowym, cudownymi, kruchymi batonikami i bruschett z płatkami kukurydzianymi i pomidorami. Dopisała nie tylko pogoda, ale i nastroje.

Oto kilka zdjęć ze spotkania, które będę wspominała z ogromną przyjemnością :)

 

Mój pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych Lubelli znajdziecie tutaj (klik)

 

Lubella

warsztaty lubella

fot. Lubomir Lipov

 

 

 

                                                                        KD                                                                       

 

 

W warszawskim Soho Factory znajduje się  Akademia Kulinarna Whirlpool.
To miejsce, w którym każdy kto lubi gotować poczuje się jak w raju. Fantastycznie wyposażona kuchnia w której można nauczyć się gotować pod okiem prawdziwych szefów kuchni.
Ja miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez cudownego Włocha, szefa Marco Ghia. Robiliśmy potrawy z kurczaka, co dla mnie wielkiej miłośniczki drobiu było świetną okazją
na poznanie kilku nowych i naprawdę przepysznych przepisów na dania z kurczaka.

Wszystkie przepisy przywiozłam ze sobą i w kolejnych tygodniach będę się niemi z Wami dzieliła.

W czasie warsztatów uczyliśmy się porcjować kurczaki, luzować je, co nie jest wcale proste, trzeba pewnej praktyki i cierpliwości, ale kiedy już uda się nam wyluzować ptaka,
a potem nafaszerować, efekt jest naprawdę fantastyczny.

Sobotnie popołudnie minęło mi w przemiłej atmosferze spotkania z przyjaciółmi. Na koniec spotkania wszyscy razem zjedliśmy przepyszną kolację.

Jeśli ktoś z Was chciałby wziąć udział w takich lub podobnych warsztatach, podarować je w prezencie komuś bliskiemu, oferta Akademi Kulinarnej Whirpool
jest bogata, a szczegóły znajdziecie tutaj (klik), ja gorąco polecam :)

Oto kilka zdjęć z warsztatów w których brałam udział.

kurczak, przepis na kurczaka, kurczak przepis, kurczak przepisy, pomysły na obiad, przepisy, kurczak duszony, kurczak duszony przepisy , kurczak pieczony, obiady domowe, szybki obiad, obiad szybki przepis

kurczak, przepis na kurczaka, kurczak przepis, kurczak przepisy, pomysły na obiad, przepisy, kurczak duszony, kurczak duszony przepisy , kurczak pieczony, obiady domowe, szybki obiad, obiad szybki przepis

kurczak, przepis na kurczaka, kurczak przepis, kurczak przepisy, pomysły na obiad, przepisy, kurczak duszony, kurczak duszony przepisy , kurczak pieczony, obiady domowe, szybki obiad, obiad szybki przepis

 

 

 

                                                                       KD                                                                       

 

 

 

 

 

W przepięknym XIX wiecznym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej na Mazowszu odbyły się warsztaty dla blogerów i dziennikarzy Kukbuk z serii Akademia Smaku Sokołowa.

Tematem była cukrzyca na którą w olbrzymim tępie zapada coraz więcej ludzi na świecie. Choroba dotycząca nie tylko ludzi starszych i otyłych, ale w coraz większym stopniu również dzieci i ludzi młodych.

Dla mnie warsztaty okazały się wspaniałą skarbnicą wiedzy o tej niebezpiecznej chorobie i o sposobach jak jej zapobiegać. Sokołow jeden z największych w Polsce producentów mięsa, jest nam znany i doskonałych wędlin i mięsa, ale nie wielu z nas wie o trosce z jaką firma podchodzi do problemu cukrzycy. Specjalnie stworzona strona Smaki Dobrego Zycia jest bogatym źródłem wiedzy na temat diety i życia z chorobą cukrzycową.

Ja z warsztatów prowadzonych przez dietetyk Sokołowa Agnieszkę Piskałę przywiozłam wiedzę o tym jak na codzień gotować, aby nie zwiększać ryzyka zachorowania na cukrzycę. Dzięki Szefowi Dominikowi Moskalenko, będę mogła podzielić się z Wami przepisami na przepyszne dania, które nie tylko doskonale smakują, ale są również są bezpieczne dla naszego organizmu.

Wśród produktów Sokołowa znajdziecie specjalną linię Naturrino, wysokiej jakości wędliny  doprawione naturalnymi przyprawami, bez sztucznych dodatków. Próbowaliśmy ich na warsztatach, są zdecydowanie godne polecenia :)

 

 

warsztaty-sokołow

warsztaty-sokołow-2

warsztaty

Na warsztatach ugotowaliśmy doskonały tatar wołowy z dodatkami i przepysznego Strogonowa z wołowej polędwicy

Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki film z warsztatów, zapraszam:

 

 

 

 

 

                                                                       KD                                                                       

 

Fantastyczne jesienne spotkanie i gotowanie pod znakiem dyni, zorganizowały dla blogerów, dwie marki Tabasco i Kikkoman.
Było bardzo inspirująco i pysznie. Nie sądziłam, że z dyni można zrobić takie cudowne dania. Dzięki ostrym przyprawom, delikatna w smaku dynia, nabrała prawdziwego charakteru. Potrawy, które przygotowywaliśmy w czasie warsztatów znajdziecie na blogu :)

Zupa krem z wędzonej dyni

dynia1

dynie

 

 

 

                                                                       KD                                                                       

 

 

 

 

 

Cukiernicze warsztaty z Lidlem, to jedno ze smaczniejszych spotkań w jakich brałam udział. Paweł Małecki pokazał nam blogerom, jak przygotować ciasta proste, a jednocześnie wyglądające, jak milion dolarów ;) Było wesoło, bo Paweł jest uroczym facetem z wyjątkowym darem skupiania na sobie uwagi, rozgadanych i roześmianych kobiet.

Było świetnie, dziękuję :)

Na blogu jest ciasto, które piekliśmy w czasie warsztatów. Pyszne i piękne, czyli wszystko co najważniejsze :D

Ciasto ze szpinakiem

lidl1

lidl

 

 

                                                                       KD                                                                       

 

 

 

 

 

Ukochana firma mojego synka :)

Wedel zaprosił nas na swoje urodziny. Obejrzeliśmy fabrykę i wspólnie z innymi blogerami i ich dziećmi braliśmy udział w czekoladowych warsztatach. Tak słodko nie było nam nigdy :) Własnoręcznie przygotowane czekolady i czekoladowe figurki, zdobienie Torcików Wedlowskich
i pochłanianie takiej ilości czekolady i słodkich dodatków, jakie tylko zmieściły się w naszych zachwyconych brzuszkach.  Wszytko pod okiem prawdziwych mistrzów, Pani Joanny Profus i Pana Janusza Profusa, którzy udzielali nam rad i czuwali, aby nasze czekolady były równie pyszne i ładne jak te Wedlowskie.
To był jeden z piękniejszych dni w mojej blogerskiej przygodzie :D

Wielkie słodkie podziękowania dla Wedla, ode mnie i mojego zachwyconego synka :)

Nikogo chyba nie zdziwi, że do pieczenia i gotowania używam czekolady i kakao Wedla?

Ciasto czekoladowo mandarynkowe

wedel wedel1

 

 

 

                                                                       KD                                                                       

 

 

 

 

Akademii grillowania, na samo wspomnienie tych cudownych warsztatów robi mi się miło. Pod okiem mistrza Juliana Karewicza z Webera, uczuliśmy się przygotowywać cudowne potrawy. Na grillu można zrobić właściwie wszystko, od przystawki przez zupę, oczywiście główne danie, ale i desery.

Grillowaliśmy i uczyliśmy się różnych technik. Dzięki gospodarzowi warsztatów GrillSklep.pl powstał specjalny magazyn poświęcony właśnie grillowaniu. Możecie go pobrać klikając TUTAJ i grillować jak prawdziwi mistrzowie :)

 

weber weber1 weber2

 

 

 

                                                                       KD