Pączki z Nadzieniem i Lukrem z Ajerkoniaku – Najlepsze

Pączki z Ajerkoniakiem
Niezawodny przepis na pyszne pączki z Ajerkoniakiem i lukrem


Pyszne, delikatne i puszyste pączki o delikatnej ajerkoniakowej nucie. Ten przepis jest idealny, wychodzą z niego naprawdę pyszne pączki.

Niezbędnym składnikiem w przygotowaniu tych pączków jest czas, musimy dać ciastu drożdżowemu, a potem uformowanym pączkom czas na to żeby wyrosły, tylko wtedy będą naprawdę delikatne i lekkie.

Przygotowanie pączków zajmuje sporo czasu, ale wierzcie mi warto, są naprawdę przepyszne i długo zachowują świeżość. Pączki można nadziać tak jak ja kremem ajerkoniakowym lub ulubioną konfiturą. Dla mojego synka nadzienie było malinowe i waniliowe, w każdej wersji pączki są warte grzechu ;)
Polecam!!!

 

Pączki z Ajerkoniakiem

Pączki Ajerkoniakowe

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych
  • 100 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 ml. ciepłego mleka (3,2%)
  • 3 żółtka (M)
  • 1 jajko (M)
  • 60 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • 1,5 l. oleju rzepakowego do smażenia pączków
Nadzienie:
  • 2 serki Danio
  • 3 łyżki Ajerkoniaku
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki Ajerkoniaku

Sposób przygotowania pączków:

W misie miksera wymieszać mąkę, drożdże, cukry, sól. Do suchych składników wlać mleko, żółtka
i jajko, wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 2-3 min. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać masło i wyrabiać przez ok. 8-10 min na średnich obrotach miksera. Na koniec wlać wódkę i dokładnie przez chwilę wyrobić.

Powinno powstać średnio gęste ciasto. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5–2 godz. Ciasto powinno potroić objętość, być bardzo lekkie i puszyste.

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto można delikatnie rozwałkować, ale ja spłaszczam i rozciągam je palcami, dzięki temu bąbelki powietrza
nie pękają i ciasto jest bardzo delikatne. Ciasto powinno mieć ok. 3 cm. grubości.

Z ciasta wycinamy niewielkie pączki, można to zrobić szklanką lub foremką do ciastek.
U mnie wykrawaczka o średnicy 5 cm.

Pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy lub tacy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
do ponownego wyrośnięcia ok. 30–40 min.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Serek Danio łączymy z Ajerkoniakiem i dokładnie mieszamy. Przekładamy nadzienie do rękawa cukierniczego z cienką długą tylką do nadziewania. Odstawiamy.

Lukier: mieszamy dokładnie cukier puder z Ajerkoniakiem, odstawiamy.

W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej do 180 st.C. (to ważne bo to optymalna temperatura smażenia pączków i faworków). Na gorący olej wkładamy po 3-4 pączki, nie wkładamy zbyt dużo

bo temperatura oleju spadnie i ciasto będzie chłonęło zbyt dużo tłuszczu.

Pączki smażymy przez ok.3 min do zbrązowienia, a następnie drewnianym patyczkiem przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową
i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami do odcieknięcia.

Kiedy pączki wystygną nadziewamy je nadzieniem i lukrujmy.

Odkładamy do wystygnięcia.

Smacznego :)

pączki, pączki przepis, pączki przepisy, donuts, donuts przepisy, donuts przepis, pączek z dziurką, pączki z dziurką przepis, pączki z dziurką przepisy, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy, tłusty czwartek przepis, mini donuts, mini donuts przepis, donuts, donuts przepisy,
Pączki
  • Pączki z Ajerkoniakiem
  • Pączki z Ajerkoniakiem
  • pączki, pączki przepis, pączki przepisy, donuts, donuts przepisy, donuts przepis, pączek z dziurką, pączki z dziurką przepis, pączki z dziurką przepisy, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy, tłusty czwartek przepis, mini donuts, mini donuts przepis, donuts, donuts przepisy,

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>