Kremowa zupa z kurczaka z kolorowym ryżem

zupa, zupa przepis, zupa przepisy, zupa z kurczaka, zupa z kurczaka przepis,
zupa, zupa przepis, zupa przepisy, zupa z kurczaka, zupa z kurczaka przepis,


Rozgrzewająca i sycąca zupa kremowa z kurczakiem i ryżem.
Do jej przygotowania użyjcie trzykolorowego ryżu lub takiego z przewagą ryżu dzikiego. Nie tylko ładnie wygląda, ale ryż dziki jest znacznie zdrowszy niż biały.
Duża ilość warzyw i kremowa konsystencja sprawią, że talerz takiej zupy, wystarczy za cały lunch.

Jest to idealne danie na zimowy dzień. Możecie zabrać ją ze sobą do pracy lub w podróż.
Rozgrzeje Was i wystarczy za cały posiłek :)

 

zupa, zupa przepis, zupa przepisy, zupa z kurczaka, zupa z kurczaka przepis,

Kremowa zupa z kurczaka z ryżem

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka (połowa piersi)
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/3 selera (średniego)
  • por mały lub pół dużego 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 1/4 łyżeczki tymianku suchego
  • 1/4 łyżeczki majeranku otartego
  • 1/4 łyżeczki suszonej szałwi
  • Sól i pieprz (6 ziarenek)
  • ok. 1,5 l. bulionu z kury lub wody.
  • 1/2 szklanki suchego ryżu kolorowego ( u mnie trzykolorowy Podravki)

Na zasmażkę:

  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka (2%)
  • 2 łyżki masła 

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować zgodnie z opisem na pudełku (ja gotuję 1/2 szklanki ryżu w 1 i 1/4 szklanki słonej wody przez 15 min)

Warzywa umyć, obrać pokroić w średniej wielkości kostkę.

W garnku rozpuścić masło (1,5 łyżki) wrzucić pokrojonego pora, zamieszać smażyć przez chwilę. Następnie wrzucić pozostałe warzywa (marchewka, pietruszka, selera) i zioła, mieszać i smażyć na dużym ogniu przez ok 3 min. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, zamieszać i smażyć jeszcze ok. 30 sek.

Wlać wodę lub bulion z kurczaka, wrzucić ziarna pieprzu, zamieszać, spróbować i jeśli to konieczne doprawić solą. Włożyć pierś z kurczaka w całości. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć garnek
i gotować przez ok. 15 – 20 min (zależy od wielkości piersi). Jeśli płyn nie przykrył kurczaka całkowicie w połowie gotowania należy go przekręcić, aby ugotował się równo.

Ugotowaną pierś wyjąć z zupy i odłożyć do lekkiego przestygnięcia. Kiedy nie będzie bardzo gorąca porwać ją palcami na kawałki. Ponownie wrzuci do garnka z zupą.

W niewielkim garnuszku roztopić 2 łyżki masła, wsypać mąkę i dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki (najlepiej rózgą kuchenną). Zmniejszyć płomień i na małym ogniu smażyć przez ok. 2 min.

Zwiększyć ogień pod garnkiem i zalać mąkę 1/2 szklanki mleka, zamieszać dokładnie kiedy zgęstnieje dodać pozostałe mleko i mieszać gotując na małym ogniu przez ok. 1 min. Powstanie gęstawa masa.

Wlać ją do gotującej się delikatnie zupy, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 5 min.

Na koniec wrzucić ryż, wymieszać, pozostawić na 2-3 min.

Podawać gorącą posypaną koperkiem.

Smacznego.

 

  • zupa, zupa przepis, zupa przepisy, zupa z kurczaka, zupa z kurczaka przepis,
  • zupa, zupa przepis, zupa przepisy, zupa z kurczaka, zupa z kurczaka przepis,
  • zupa, zupa przepis, zupa przepisy, zupa z kurczaka, zupa z kurczaka przepis,

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>