Ciasto Cytrynowe – Pyszne

Ciasto Cytrynowe
Pyszne ciasto cytrynowe, sprawdzony przepis na doskonały deser.


Pyszne, bardzo cytrynowe ciasto, które będzie smakowało wszystkim miłośnikom intensywnie cytrynowego smaku.

Ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, nie musimy przy tym używać miksera. Składniki na ciasto możemy posiekać nożem, a masę cytrynową wystarczy wymieszać kuchenną rózgą.

Ja do masy cytrynowej dodaję niewielką ilość kwasku cytrynowego bo bardzo lubię intensywny smak cytrynowy, ale jeśli nie chcecie lub nie lubicie kwasku można go z powodzeniem pominąć. Ciasto bez kwasku cytrynowego będzie miało delikatniejszy smak, ale wciąż będzie pyszne i cytrynowe.

Ciast cytrynowe można podawać zaraz po wystudzeniu i zastygnięciu lukru, ale moim zdaniem najsmaczniejsze jest następnego dnia, niestety rzadko ma okazję wytrwać tak długo.
Ciasto cytrynowe jest idealnym deserem na każdą okazję, a w naszym domu jest tradycyjnym wielkanocnym ciastem.

Polecam :)

 

Ciasto Cytrynowe

Ciasto Cytrynowe

Składniki:

na ciasto:

  • 110 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 0,5 cytryny
  • szczypta soli

na masę cytrynową:

  • 4 jajka (L)
  • 2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 cytryny  – otarta skórka i wyciśnięty sok
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalnie)

lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 0,5 cytryny
  • Sposób przygotopwania:

Sposób przygotowania ciasta:

Masło zmiksować na puszystą masę, najlepiej płaską końcówką. Kiedy masło jest puszyste wsypać cukier, zmiksować. Mąki, sól, proszek i skórkę z cytryny wymieszać razem i wsypać do masy maślanej, zmiksować. Powinny powstać grube okruchy.

Ciastem wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie kwadratowa 21 x 25 cm). Piec ciasto ok. 8 -10 min w 180 st.C.
Podpieczone ciasto wyjąć i wlać na nie masę cytrynową.

Przygotowanie masy cytrynowej:

W dużej misce umieścić całe jajko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia sok, skórkę z cytryny i kwasek cytrynowy, zmiksować (można kuchenną rózgą nie potrzebny jest mikser). Powinna powstać luźna, gładka masa.

Na podpieczone ciasto wlać masę cytrynową.
Piec w 175 st.C. z termoobiegiem przez 25-30 min.

Po upieczeniu ciasto będzie dość ciemne, ale takie właśnie powinno być. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i lukrujemy. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru. Kroimy ostrym nożem.

Przygotowanie lukru cytrynowego:

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Powinien powstać lukier tak gęsty, żeby można go
z łatwością rozsmarować na cieście. Zostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)

Ciasto Cytrynowe
Ciasto Cytrynowe
  • Ciasto Cytrynowe
  • cisto, ciasto przepis, ciasta przepisy, ciasto cytrynowe, ciasto cytrynowe przepis, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepis, łatwe cista przepisy, ciasto cytrynowe przepis, tarta cytrynowa, tarta cytrynowa przepis, tarta cytrynowa przepisy, cytryna przepis, cytryna przepisy, moje wypieki ciasto cytrynowe, ciasto cytrynowe moje wypieki

4 kometarzy

  • Anna pisze:

    Witam, chciałam podpytać o wymiary brytfanki.
    Uwielbiam wszystko co z cytryną! :)

  • Krystyna pisze:

    Dziękuję za przepis na pyszne , dość łatwe i szybkie do zrobienia ciasto . Naprawdę polecam i podkreślam jego przecudny cytrynowy smak. Dla mnie Dorotko jednak ciut za słodkie nawet bez lukru. Ciekawe czy można zmniejszyć ilość do masy jajeczno cytrynowej?pozdrawiam Krystyna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>