Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjna, jesienna zupa brukselkowa. Brukselka to jedno z moich ulubionych warzyw, ale wiem, że nie wszyscy ją lubią. Brukselkę gotuję jako warzywo do obiadu, duszę na maśle jako dodatek do mięs, albo gotuję z niej taką właśnie zupę.
Zupa z brukselki jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia. Doskonale się przechowuje, a nawet możemy ją zamrozić.
Zupę podajemy czystą jedynie posypaną posiekaną drobno natką, lub i to mój ulubiony sposób zabielaną kwaśną śmietaną 18%. Spróbujcie, który sposób będzie najlepszy dla Was. Polecam 🙂
Zupa z Brukselki
Składniki na garnek ok. 4-5l.:
- 1 ćwiartka Kurczaka lub golonka z indyka
- ok. 200 g. żeberek wieprzowych
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- 3 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- kawałek selera (ćwiartka średniego)
- ok. 15 cm. kawałek pora
- ok. 500 g świeżej brukselki
- 4-5 średnich ziemniaków
- śmietana do zabielenia zupy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania zupy brukselkowej:
Do dużego garnka wkładamy mięso, związaną nicią kuchenną natkę i przyprawy, zalewamy
ok. 3-3,5 l wrzątku. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i przykrywamy garnek.
Po ok. 10 min, zdejmujemy pokrywkę i łyżką dokładnie usuwamy ,,szumowiny” czyli szary, brzydki osad, który utworzy się na wodzie. Szumowiny to białko z gotowanego mięsa, nie psuje smaku zupy, ale sprawia, że płyn jest mętny, dlatego usuwamy je dokładnie dzięki czemu zupa będzie klarowna.
Ponownie przykrywamy garnek i gotujemy zupę na małym ogniu ok. 25 min.
W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa, brukselkę czyścimy usuwając wierzchnie listki. Warzywa kroimy w średnią kostkę, duże brukselki na pół, małe zostawiamy w całości.
Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę i odstawiamy.
Do garnka z gotującym się mięsem wkładamy warzywa i brukselkę (bez ziemniaków), zagotowujemy, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 min. Następnie
do rzucamy ziemniaki i gotujemy jeszcze ok. 10 min, do chwili kiedy ziemniaki będą miękkie.
Zupa jest gotowa.
Podajemy czystą jedynie posypaną natką, lub na talerz kładziemy 1-2 łyżeczki śmietany i zalewamy gorącą zupą, mieszamy.
Ja najbardziej lubię zupę zabielaną, ale to już kwestia naszych upodobań.
Smacznego 🙂
4 komentarze Ukryj
smaczna i pełna witamin 🙂
To prawda 🙂
PYSZNA !!!! 🙂
Oj tak, lubię baaardzo 🙂