0 0
Zupa z Brukselki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa z Brukselki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjna, jesienna zupa brukselkowa. Brukselka to jedno z moich ulubionych warzyw, ale wiem, że nie wszyscy ją lubią. Brukselkę gotuję jako warzywo do obiadu, duszę na maśle jako dodatek do mięs, albo gotuję z niej taką właśnie zupę.

Zupa z brukselki jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia. Doskonale się przechowuje, a nawet możemy ją zamrozić.

Zupę podajemy czystą jedynie posypaną posiekaną drobno natką, lub i to mój ulubiony sposób zabielaną kwaśną śmietaną 18%. Spróbujcie, który sposób będzie najlepszy dla Was. Polecam 🙂

 

brukselka

Zupa z Brukselki

Składniki na garnek ok. 4-5l.:

  • 1 ćwiartka Kurczaka lub golonka z indyka
  • ok. 200 g. żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • 3 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • kawałek selera (ćwiartka średniego)
  • ok. 15 cm. kawałek pora
  • ok. 500 g świeżej brukselki
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • śmietana do zabielenia zupy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania zupy brukselkowej:

Do dużego garnka wkładamy mięso, związaną nicią kuchenną natkę i przyprawy, zalewamy
ok. 3-3,5 l wrzątku. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i przykrywamy garnek.
Po ok. 10 min, zdejmujemy pokrywkę i łyżką dokładnie usuwamy ,,szumowiny” czyli szary, brzydki osad, który utworzy się na wodzie. Szumowiny to białko z gotowanego mięsa, nie psuje smaku zupy, ale sprawia, że płyn jest mętny, dlatego usuwamy je dokładnie dzięki czemu zupa będzie klarowna.

Ponownie przykrywamy garnek i gotujemy zupę na małym ogniu ok. 25 min.

W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa, brukselkę czyścimy usuwając wierzchnie listki. Warzywa kroimy w średnią kostkę, duże brukselki na pół, małe zostawiamy w całości.
Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę i odstawiamy.

Do garnka z gotującym się mięsem wkładamy warzywa i brukselkę (bez ziemniaków), zagotowujemy, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 min. Następnie
do rzucamy ziemniaki i gotujemy jeszcze ok. 10 min, do chwili kiedy ziemniaki będą miękkie.

Zupa jest gotowa.
Podajemy czystą jedynie posypaną natką, lub na talerz kładziemy 1-2 łyżeczki śmietany i zalewamy gorącą zupą, mieszamy.

Ja najbardziej lubię zupę zabielaną, ale to już kwestia naszych upodobań.

Smacznego 🙂

  • brukselka-przepisy
  • pomysly-na-obiad
  • przepisy-na-zupy
(Visited 10 734 times, 1 visits today)

Dorota

Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz. 23 – Pierwszy Dzień Grudnia
Rolada Piernikowo-Kawowa
next
Rolada Kawowo-Piernikowa z Kremem
Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz. 23 – Pierwszy Dzień Grudnia
Rolada Piernikowo-Kawowa
next
Rolada Kawowo-Piernikowa z Kremem

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »