Tradycyjna sałatka śledziowa w sosie majonezowo-chrzanowym

Tradycyjna sałatka śledziowa z sosem majonezowo-chrzanowym.
Tradycyjna sałatka śledziowa z sosem majonezowo-chrzanowym.


Nasz rodzinny przepis na sałatkę śledziową, którą robię nie tylko na Święta. Sałatka najlepiej smakuje na ciemnym, pełnoziarnistym chlebie.

Po przygotowaniu sałatki śledziowej najlepiej jest zostawić ją na kilka godzin w chłodnym miejscu, żeby składniki miały czas się przemieszać, wtedy sałatka jest naprawdę pyszna.
Do przygotowania sałatek śledziowych używam najczęściej filetów śledziowych w oleju, są delikatniejsze od tych w zalewie solnej. Nie muszę śledzi moczyć i nie obawiam się, że będą zbyt słone. Jeśli Wy preferujecie jednak zdecydowane i słone smaki, to do tej sałatki z powodzeniem możecie użyć śledzi z zalewy solnej.

Śledzie z solanki najlepiej jest przez kilka godzi moczyć w wodzie lub mleku, następnie osuszyć i takie już nieco złagodzone użyć do sałatek śledziowych i tatara.

Najważniejsze jednak nie jest to czy śledzie będą z zalewy czy z oleju, najważniejsze, żeby były mięsiste i jasne. Kolor śledzi im jaśniejszy tym lepszy, nie powinny być szare, ani żółtawe.
Warto zwrócić na to uwagę.

Bardzo polecam :)

 

Sałatka Śledziowa

Tradycyjna sałatka śledziowa

Składniki na tradycyjną sałatkę śledziową:

  • 3-4 filety śledziowe Matiasy w oleju lub w zalewie
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki groszku konserwowego (puszka 400 ml.)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Na sos majonezowo-chrzanowy

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania sałatki śledziowej:

Przygotować sos. Wszystkie składniki  sosu połączyć w misce, dokładnie wymieszać, odstawić.

Groszek wyłożyć na sitko i pozwolić mu bardzo dokładnie odcieknąć.
Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, ja kroję razem ze skórką, ale można ją obrać.
Jajko pokroić w drobną kostkę.
Śledzie pokroić w niewielką kostkę.
Koperek pokroić drobno.

W misce połączyć wszystkie pokrojone składniki sałatki, wymieszać. Wlać sos majonezowy i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Odstawić sałatkę na minimum 30 min, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, można zostawić na noc w lodówce.

Podawać z ciemnym pieczywem gruboziarnistym.

Smacznego :)

  • Sałatka ze Śledzi
  • Sałatka Śledziowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>