Ryba Po Grecku

ryba, ryby, ryby przepis, ryba przepis, ryba po grecku, ryba po grecku przepis
ryba, ryby, ryby przepis, ryba przepis, ryba po grecku, ryba po grecku przepis


Prawdziwie świeżą rybę udaje się nam kupić niezwykle rzadko. Kiedy wczoraj mój mąż przyniósł do domu dużą torbę filetów z dorsza najpierw z dużą rezerwą powąchałam zawartość reklamówki. Jakiż był mój zachwyt, kiedy okazało się, że ryby pachną naprawdę pięknie i świeżo. Od razu przypomniały mi się wakacje nad morzem :)

Z filetów zrobiłam rybę po grecku bo bardzo ją lubimy, ale mamy rzadką okazję jeść ją w domu.

Polecam.

Ryba po Grecku

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg pietruszki i selera
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 ml)
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania Ryby po Grecku:

Rybę umyć, osuszyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Każdy kawałek posolić i oprószyć pieprzem.

Warzywa obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka.

W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać, marchew, pietruszkę i selera, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić przez ok. 5-7 min. Następnie wlać pomidory i ponownie dusić pod przykryciem jeszcze ok. 5 min, mieszać od czasu do czasu.

Na duży talerz wsypać kilka łyżek mąki, każdy kawałek ryby obtoczyć w cienkiej warstwie.

Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę z dwóch stron. Usmażone kawałki przekładać do osobnego naczynia, układać jeden obok drugiego.

Warstwę dorsza przykryć połową duszonych warzyw, następnie ułożyć następną warstwę i ponownie przykryć warzywami.

Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem np. świeżego  pieczywa.

Smacznego.

7 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>