Pieczona Polędwica z Jabłkami i Rozmarynem

Pieczona Faszerowana Polędwica
Pieczona Polędwica faszerowana jabłkami to pyszne i bardzo eleganckie danie. Doskonały pomysł na świąteczny obiad.Zobaczcie przepis krok po kroku.


Bardzo polski sposób na pieczoną polędwicę wieprzową. Delikatnie owocowa dzięki jabłkom i dodatkowi miodu, pyszna i pachnąca. Uwielbiamy polędwicę wieprzową we wszystkich wersjach,
ale ta jest naprawdę wyjątkowa. Najlepiej jest upiec ją w ostatniej chwili przed podaniem, polędwica nie lubi żeby ją odgrzewać, bo staje się twarda. Nie jest to jednak problemem bo mięso faszerujemy wcześniej, nawet całą noc może spędzić w lodówce, a jedynie na 40 min przed podaniem wkładamy je do piekarnika.

Do czerwonego mięsa zawsze doskonale pasuje czerwone wino. Ja gościom podaję polędwicę w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina izraelskiego Gamla.

Polecam, wino doskonale komponuje się z  Pieczoną Polędwicą z Jabłkami.

Smacznego :)

 

 

mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,

 

Pieczona Polędwica Faszerowana Jabłkami

Składniki:

  • Polędwica wieprzowe (ok. 500 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • Nitka kuchenna lub sznurek bawełniany
  • Olej do smażenia
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Sok z cytryny
Na nadzienie:
  • 2 małe jabłko lub 1 duże (Jonagold, Ligol, inne)
  • 2 cebule szalotki
  • łyżeczka miodu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Nadzienie:

Jabłka obrać, usuną gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Szalotki obrać, przekroić na pół, pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, na gorący wrzucić cebulę, zeszklić. Po chwili dodać jabłko, zamieszać i smażyć przez ok. 6-7 min.  Na koniec dodać miód, i posiekany drobno rozmaryn, zamieszać.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie mięsa:

Polędwicę myjemy i dokładnie wycieramy w papierowy ręcznik. Usuwamy tłuszcz i błonki.

Mięso przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, powinien powstać prosty kawałek. Przykrywamy go kawałkiem foli spożywczej i rozbijamy lekko tłuczkiem, żeby wyrównać i nieco zwiększyć mięso.

Lekko skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Na środku, wzdłuż polędwiczki, kładziemy przygotowane nadzienie, zwijamy mięso w roladę.
Związujemy je nicią kuchenną w kilku miejscach. Pod nicią powinna znaleźć się gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie).

Z wierzchu roladę oprószamy solą, pieprzem, papryką. Kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej, na mięsie układamy masło pokrojone na kawałki i polewamy płynnym miodem.
Folię dokładnie zamykamy.

Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 st., i  pieczemy 30 – 35 min.
Na 10 min przed końcem pieczenia można folię otworzyć,  wtedy mięso ładnie przypiecze
się z wierzchu.

Upieczone mięso wyjmujemy i pozostawiamy na 5 min. zanim zaczniemy je kroić.

Sos z mięsa przelewamy do garnuszka i na średnim ogniu gotujemy bez przykrycia ok. 5-7 min,
aby go lekko zredukować i zagęścić.

Polędwicę kroimy na plastry, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

 Smacznego :) 

 

  • mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,
  • mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,
  • mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,

mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,

mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,

mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,

mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,

mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,

2 kometarzy

  • Mimi pisze:

    Żeby nie rzucać słów na wiatr…postanowiłam najpierw wypróbować ten przepis zanim go skomentuję. Mogę z czystym sumienie go polecić. Mięsko przepyszne! Sos rewelacja, wystarczyło zagęścić i doprawić. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>