Puree z Dyni – szybki i łatwy sposób

Puree z Dyni
Błyskawiczne puree z dyni, doskonały dodatek do ciast, makaronów i placków. Wystarczy patelnia i 15 min.


Błyskawiczne puree z dyni, doskonały dodatek do ciast, makaronów i placków. Wystarczy patelnia i 15 min. 

Tego puree użyłam do upieczenia przepysznego Piernika Dyniowego, przepis znajdziecie tutaj (klik).

Polecam :)

 

Puree z Dyni

Puree z dyni

Składaniki na puree:

  • 1 lub 2 dynie Hokaido
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania puree z dyni:

Dynię myjemy, dzielimy na pół i dokładanie  usuwamy pestki, kroimy na niewielkie kawałki,
w przypadku dyni Hokaido nie musimy obierać jej ze skóry.

Pokrojoną dynię wrzucamy na dużą patelnię lub do płaskiego garnka, wlewamy połowę wody, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu ok. 15 min.
Jeśli w międzyczasie woda się wygotuje dolewamy kilka łyżek. Dynia powinna być mięciusieńka i dać się rozgniatać widelcem.

Zdejmujemy dynię z ognia i studzimy pod przykryciem.

Rozgniatamy dynię widelcem lub wałkiem do ziemniaków.

Jeśli chcemy mieć dynię na przetwory  można ją gorącą zamknąć do słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego :)

Puree z Dyni ja zrobić
Dynia w Słoikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>