Piernik Dyniowy z Konfiturą z Pigwy

Piernik Dyniowy
Doskonały przepis, na piernik dyniowy, delikatny, miękki i wilgotny.


Ten przepis na przepyszny piernik dyniowy przyda się w każdym domu. To cudownie delikatne i puszyste ciasto o piernikowo–czekoladowym aromacie, nie wymaga leżakowania, można je upiec i od razu podawać. Długo zachowuje świeżość.

Piernik dyniowy najsmaczniejszy jest przełożony kwaśną konfiturą z pigwy i polany czekoladową polewą. Ja najchętniej piekę te pierniki w małych, jednorazowych foremkach, ale jeśli wolicie można upiec je w dużych keksówkach lub świątecznych formach. Większe foremki mogą wymagać podwójnej ilości składników, a wtedy czas pieczenia wydłuży się do ok. 50–55 min.

Ważne, żeby sprawdzać stopień upieczenia ciasta przy pomocy drewnianego patyczka. Piernik dyniowy z podwójnej ilości składników i w okrągłej formie piekłam 53 min.

Do upieczenia tego piernika z powodzeniem można użyć margaryny, ja tak robię i uważam, że w tego rodzaju ciastach sprawdza się lepiej niż masło, ale to już zależy od Was. Ja użyłam margaryny Kasi, ale każda inna będzie również odpowiednia.

Polecam, jest to moim zdaniem ciasto idealne :)

 

Piernik Dyniowy

Piernik Dyniowy z Konfiturą z Pigwy

Składniki na piernik dyniowy:

  • 65 g masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (z tego przepisu)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki musu z dyni (*purre z dyni)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko (L)
  • 3-4 krople zapachu waniliowego lub pomarańczowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki żurawiny suszonej (opcjonalnie)

ponadto:

Sposób przygotowania piernika:

 W garnuszku roztopić masło, cukier i przyprawę piernikową. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszać. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć garnek z ognia dodać dynię, miód, mleko i zapach wymieszać. Jeśli dodawaliśmy zimne mleko i masa jest chłodna od razu dodajemy jajko i mieszamy. Jeśli mleko jest w temperaturze pokojowej to odstawiamy masę do przestygnięcia przed dodaniem jajka. Odstawiamy.

Mąkę, sól, sodę i kakao łączymy, przesiewamy.

Do masy dyniowej wsypujemy mąkę z kakao i mieszamy najlepiej kuchenną rózgą.
Na koniec dadajemy żurawinę i mieszamy.

Ciasto wlewamy do jednorazowych foremek u mnie dwie małe 19×9 cm., ale może być jedna większa, posmarowana masłem i oprószona mąką.

Piekarnik nagrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem.
Pierniki pieczemy 25 min, do suchego patyczka. 

Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Lekko ciepły piernik wyjąć z foremki i od razu przekroić na pół (poziomo) bardzo ostrym nożem. Ciasto posmarować konfiturą i od razu złożyć. Odstawić żeby całkowicie wystygło.

Zimne ciasto polać polewą czekoladową.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnuszka, wlać do niej połowę przygotowanego mleka
i dodać kakao. Rozpuścić czekoladę na małym ogniu cały czas mieszając. Masa powinna mieć konsystencję średnio gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciepłą polewą polewamy pierniki i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

  • Piernik Dyniowy
  • Piernik Dyniowy
  • Piernik Dyniowy

*Puree z dyni

Składaniki na puree:

  • 1 lub 2 dynie Hokaido
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania puree z dyni:

Dynię myjemy, dzielimy na pół i dokładanie  usuwamy pestki, kroimy na niewielkie kawałki,
w przypadku dyni Hokaido nie musimy obierać jej ze skóry.

Pokrojoną dynię wrzucamy na dużą patelnię lub do płaskiego garnka, wlewamy połowę wody, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu ok. 15 min.
Jeśli w międzyczasie woda się wygotuje dolewamy kilka łyżek. Dynia powinna być mięciusieńka i dać się rozgniatać widelcem.

Zdejmujemy dynię z ognia i studzimy pod przykryciem.

Rozgniatamy dynię widelcem lub wałkiem do ziemniaków.

Jeśli chcemy mieć dynię na przetwory  można ją gorącą zamknąć do słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, dynia, dynia przepisy, przepisy na dynię, co z dyni, co z dyni przepisy, dynia pomysłī, dynia hokaido, hokaido przepisy, jaka dynia, jaka dynia przepisy, ciasto dyniowe, ciasto dyniowe przepisy, ciasto dyniowe, ciasto dyniowe przepisy,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>