Pierniczki Miękkie – Nie Muszą Dojrzewać

Nasz rodzinny przepis na miękkie pierniczki, które nie muszą dojrzewać. Pierniki po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, można je upiec nawet w Wigilię.
Nasz rodzinny przepis na miękkie pierniczki, które nie muszą dojrzewać. Pierniki po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, można je upiec nawet w Wigilię.


Nasz rodzinny przepis na miękkie pierniczki, które nie muszą dojrzewać. Pierniki po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, można je upiec nawet w Wigilię, więc nie musicie się martwić czy ciastka zdążą zmięknąć do Świąt.

Z podanych składników wychodzi mała porcja pierniczków, taka na zwykły czas. Jeśli planujecie upiec pierniki na Święta wystarczy podwoić lub potroić składniki.

Polecam :)

Miękkie Pierniczki

Miękkie Pierniczki

Składniki na małą porcję:

  • 60 g masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 20 g miodu prawdziwego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka domowej przyprawy do pierników
  • 1 jajko (L)
  • 250 g. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania miękkich pierniczków:

Masło, cukier, miód, kakao i przyprawę piernikową włożyć do średniego garnuszka.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru, często mieszać.

W misie miksera połączyć mąkę, sodę, sól i wymieszać.

Do suchych składników wlewać gorącą masę kakaową, cały czas wyrabiając (najlepsza będzie płaska końcówka). Kiedy powstanie grudkowata masa od razu wrzucić jajko, wyrabiać do chwili kiedy ciasto stanie się mokre i zacznie się lepić. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub kamienny blat, zagnieść. Masa będzie ciepła i bardzo ładnie będzie się formować.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Wycinać pierniczki, pozostałe ciasto zagnieść i ponownie rozwałkować.
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniki piec w 175 st.C. z termoobiegiem – 8-10 min. 

Wyjąć z piekarnika i chwilę odczekać bo pierniczki będą bardzo delikatne, po 5 min przekładać łopatką na kuchenną kratkę i studzić.

Przechowywać całkowicie wystudzone w szklanym lub metalowym pojemniku/puszce.

Lukrować przed jedzeniem, ale i bez lukru są bardzo smaczne i słodkie.

Smcznego :)

  • Miękkie Pierniczki
  • Miękkie Pierniczki Przepis
  • Miękkie Pierniczki
  • Miękkie Pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>