Chałka Marcepanowo-Pomarańczowa Przepis Krok po Kroku

Przepis na pyszną chałkę marcepanowo-pomarańczową. Doskonały przepis na śniadanie lub deser.
Przepis na pyszną chałkę marcepanowo-pomarańczową. Doskonały przepis na śniadanie lub deser.


Chałka marcepanowo–pomarańczowa jest doskonałym pomysłem na świąteczne śniadanie lub podwieczorek. Chałka pachnie niesamowicie, jest delikatna i puszysta, a co równie ważne długo zachowuje świeżość. Najczęściej przechowuję ją przykrytą papierem do pieczenia i lnianą ściereczką. Dzięki wilgotnemu nadzieniu z marcepanu, ciasto jest wilgotne i miękkie nawet dwa dni po upieczeniu.

Kiedy chałka jest już sucha, można odświeżyć ją podsmażając na patelni na łyżeczce masła, lub wkładając na 5-7 min do piekarnika rozgrzanego do 50 st.C., pokrojoną na kromki.
Chałka drożdżowa jest doskonałym pieczywo-ciastem nie tylko na święta, ale na każdy inny dzień, a ja najczęściej piekę ją na weekend i mam rozwiązany kłopot z wymyślaniem pysznych i szybkich przekąsek.

Polecam :)

Chałka Drożdżowa z Marcepanem

Chałka Pomarańczowo-Marcepanowa

Składaniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka (3,20%)
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 krople zapachu pomarańczowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
  • 1 jajko (L)

 

Składniki na nadzienie marcepanowe:

  • 200 g marcepanu
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki likieru migdałowego Amaretto (opcjonalnie)
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania chałki:

Mleko, masło i cukier rozpuścić w niewielkim garnuszku. Odstawić do przestygnięcia
do ok. (25 st.C.) tz. do chwili kiedy mleko będzie miało taką temperaturę przyjemną
dla włożonego do niej palca.

Mąkę, sól i drożdże umieścić w misie miksera, wymieszać.

Do suchych składników wlać przestudzone mleko i ,,rozkłócone” jajko, wyrabiać najlepiej przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Wyrabiamy ok. 8–10 min na średnich obrotach, do chwili kiedy ciasto będzie sprężyste i nie będzie lepiło się do rąk.

Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia, tzn. co najmniej podwojenia objętości na ok. 1-1,5 godz.

W międzyczasie przygotowujemy *masę marcepanowo-pomarańczową (przepis niżej).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra-dół.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, zagnieść, uformować kulę. Podzielić ciasto na dwie części. Każdy kawałek rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąt.

Jeden z placków ciasta posmarować masą marcepanową, przykryć drugim kawałkiem, zwinąć ciasto w rulon lub na trzy, tak aby łączenie ciasta znajdowało się na spodzie.

Ciasto kroimy ostrym nożem na wzdłuż na trzy kawałki (nie przecinamy do końca, jeden koniec zostaje nieprzecięty, jak na zdjęciu).

Ciasto zaplatamy w warkocz. Układamy chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ,,rozkłóconym” jajkiem, posypujemy żurawiną.

Pieczemy w 180 st. C. grzałka góra/dół przez 30–35 min do suchego patyczka. 

Studzimy w uchylonym piekarniku przez 15 min, a następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego :)

Chałka Drożdżowa
Chałka Drożdżowa
Chałka jak Zrobić
Chałka Krok po Kroku
Chałka Drożdżowa Krok po Kroku

*Przygotowanie masy marcepanowej:

Marcepan pokruszyć, włożyć najlepiej do malaksera, wlać połowę mleka i Amaretto, zmiksować. Powinna powstać gęsta masa., która jednak da się smarować, jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy więcej mleka, najlepiej miksując dolewamy po łyżce mleka i sprawdzamy konsystencję.

Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy. Odstawiamy.

Masa Marcepanowa
  • Chałka Drożdżowa z Marcepanem
  • Chałka Drożdżowa z Marcepanem
  • Chałka Drożdżowa z Marcepanem

2 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>