Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Pieczone Ziemniaki
ziemniaki, kartofle, młode ziemniaki, młode ziemniaki przepis, ziemniaki pieczone, ziemniaki pieczone przepis, kartofle pieczone, kartofle pieczone przepis, ziemniaki do obiadu, ziemniaki kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, kuchnia doroty


Tradycyjny staropolski przepis na pieczone ziemniaki, który jest w mojej rodzinie od pokoleń.
Moi Panowie lubią ziemniaki w każdej postaci, a te pieczone z czosnkiem są ich ulubionymi.
Bardzo ważne, aby ziemniaki przed pieczeniem i polaniem oliwą były dokładnie osuszone z wody, będą się wtedy ładnie piekły, a nie gotowały.

 

Gorąco polecam to jeden z najlepszych przepisów na pieczone ziemniaki jakie robię.

 

 

 

ziemniaki

 

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków czerwonych
  • 1 główka czosnku
  • 1 opakowanie suszonego rozmarynu
  • oliwa

Sposób przygotowania ziemniaków:

Ziemniaki obieramy (jeśli skóra jest ładna, zostawiamy), myjemy i kroimy na ćwiartki. Dokładnie wycieramy!!! To bardzo ważne, tylko suche ziemniaki upieką się ładnie i będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Piekarnik nagrzewamy do 200 oC. 

Ziemniaki układamy na blasze, posypujemy rozmarynem, wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach i wszystko skrapiamy oliwą. Mieszamy (najlepiej rękami) aby ziemniaki pokryły się oliwą i rozmarynem.

Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. Skórka powinna być dobrze przypieczona.

Solimy dopiero po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.

Smacznego :)

 

 

ziemnia-blisko

7 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>