Ziemniaki Faszerowane – film jak je zrobić



Pyszne pieczone ziemniaki z nadzieniem z sosu mięsno pomidorowego, pieczonego z mozzarellą i serem żółtym. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy do wystygnięcia, można zrobić to dzień wcześniej. Sos mięsny również można przygotować wcześniej, a danie skomponować i upiec tuż przed podaniem.

Sos mięsno-pomidorowy można wykorzystać również do makaronu spaghetti, jest uniwersalny i bardzo łatwy do przygotowania. Sos możecie również zamrozić w plastikowych pojemnikach.
To jeden z sosów, które najczęściej robię w domu, jest uniwersalny.

Smacznego :)

Ziemniaki Faszerowane

Pieczone Ziemniaki Faszerowane

Składniki na ziemniaki faszerowane:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w sosie (ok. 400 g.)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 średnia 2 małe cebulki szalotki
  • olej do smażenia
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • ok. 2 szklanek sera żółtego startego
  • 1 ser mozarella

Sposób przygotowania ziemniaków faszerowanych:

Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w mundurkach, czyli ze skórą. Gotujemy ok. 20-25 min. Odcedzić pozostawić do wystygnięcia. Można przygotować je dzień wcześniej (ja tak robię).

Przygotowanie sosu mięsnego:

Szalotkę obrać z łupinki pokroić w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić na nim szalotkę. Dodać mięso mielone i przyprawy, dokładnie wymieszać, smażyć na średnim ogniu przez 20 min., mieszać od czasu do czasu.

Kiedy mięso jest już dokładnie usmażone i nie widać surowych kawałków, wlać pomidory i przecier, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 10 min, na małym ogniu.

Przygotowanie ziemniaków faszerowanych:

Piekarni rozgrzać do 190 st.C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Ziemniaki przekroić na pół, łyżką wyżłobić środek tak, żeby powstało miejsce na nadzienie.
Mozarellę pokroić w grubą kostkę, kostek powinno być tyle ile połówek ziemniaków.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.

Do każdej połówki ziemniaka włożyć kostkę sera mozarella, 1-2 łyżki mięsnego nadzienia, posypać startym serem żółtym.

Piec w 190 st.C. przez 20-25 min. Wyjąć i podawać posypane koperkiem lub natką pietruszki. Doskonałe na gorąco, ale i na zimno są bardzo smaczne.

Smacznego :)

  • Ziemniaki Faszerowane
  • Ziemniaki Faszerowane
  • Ziemniaki Faszerowane

 

 

Więcej zastosowań dla tego pysznego sosu pomidorowego znajdziecie tutaj:

Klopsiki w Sosie Pomidorowym

 

 

Sos pomidorowy wykorzystacie do przygotowania pysznej pizzy:

pizza, pizza przepis, ciasto na pizze, ciasto na pizze przepis, łatwe ciasto na pizze, najlepsze ciasto na pizze, przepis na pizze, przepis na ciasto na pizze, pizza przepisy, cienka pizza, cienka pizza przepis, ciasto na cienką pizze, pizza na cienkim cieście przepis

 

 

3 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>