Makowiec z ciasta filo (film jak go zrobić)



Przepyszny makowiec z ciastem filo. Zrobiony nieco inaczej niż klasyczne makowce, bo składa się z wielu wałeczków maku zawiniętego w cieniusieńkie płatki ciasta filo.

Ciasto jest doskonałe, słodki i miękkie w środku a na zewnątrz chrupiące i bardzo kruche. Z pewnością przygotuję to ciasto na święta, bo jest naprawdę wyjątkowe.

Do przygotowania go można użyć kupnej masy makowe i jedynie trochę wzbogacić ją bakaliami i skórką z cytrusów, ale to tylko jeśli jest to konieczne. ja użyłam masy Bakalland i dodałam do niej jedynie skórki otarte z pomarańczy i cytryny, to w zupełności wystarczyło. Z pewnością na święta jednak trochę ubogacę masę, żeby była jeszcze słodsza.

Ciasto można przechowywać do 3 dni w chłodnym miejscu.

w sklepach można kupić dwa rodzaje ciasta filo, cienki do słodkich wypieków i nieco grubsze do wypieków wytrawnych. Kupcie to cieńsze, trochę trudniej się z nim pracuje bo łatwo się rwie,
ale do ciast jest jednak lepsze.

Bardzo polecam Wam ten nowy sposób na ciasto z makiem :)

 

ciasto, ciasto przepisy, ciasto przepis, ciasto filo, ciasto filo przepisy, makowiec, makowiec przepisy, makowiec przepis, inny makowiec, przepis na inne makowce, mak, mak przepisy, święta, przepisy, święta przepisy, ciasta na święta, ciasta na święta przepisy,

 

Makowiec z ciasta filo

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo cienkiego do słodkich wypieków
  • 1 puszka – 800 g masy makowej
  • ok. 100 g masła rozpuszczonego
  • skórka otarta z pomarańczy i cytryny
  • garść orzechów włoski
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej 
  • ok. 150 g bakalii (rodzynek, żurawiny, orzechów włoskich, itp) opcjonalnie jeśli masa tego wymaga

Sposób przygotowania:

Tortownicę lub formę do tart smarujemy masłem, odstawiamy.

Masę makową przełożyć do miski, jeśli to konieczne dodać do niej przygotowane i posiekane bakalie, dokładanie wymieszać. Odstawić.

Ciasto filo rozmrozić. Wyjąć z zamrażarki i pozostawić na ok. 2 godz. na blacie.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.

Na desce lub blacie rozwinąć ciasto filo. Zdejmować pojedyncze płaty ciasta (może się rwać,
ale to nie szkodzi, będziemy je uzupełniać kawałkami z kolejnych płatów). Każdy z płatów układamy płasko i smarujemy roztopionym masłem (przy pomocy pędzla). Na ten posmarowany kładziemy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem.

Na jednym, dłuższym boku układamy łyżeczką wałek z masy makowej. Zwijamy w wałek.

Zwijamy w ,,ślimaka” i układamy na środku tortownicy posmarowanej masłem (24 cm.).
Z kolejnymi płatami i masą postępujemy tak samo. Zwijamy pojedyncze walki i obwijamy je dookoła walków zwiniętych i ułożonych już w formie.
Nie przygotowujmy od razu zbyt wielu wałeczków, bo nie wiemy ile zmieści się ich w tortownicy.

Kiedy cała forma jest już wypełniona zwiniętymi wałkami, ciasto smarujemy roztopionym masłem
i posypujemy odrobiną posiekanych orzechów włoskich.

Pieczemy w 200 st.C. przez 25-30 min, do chwili kiedy ciasto jest pięknie zrumienione. 

Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy prze ok. 8-10 min na kuchennej kratce.

Kroimy bardzo ostrym nożem.

Można przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem lub polać cieniutką stróżką płynnego miodu.

Smacznego :)

 

  • ciasto, ciasto przepisy, ciasto przepis, ciasto filo, ciasto filo przepisy, makowiec, makowiec przepisy, makowiec przepis, inny makowiec, przepis na inne makowce, mak, mak przepisy, święta, przepisy, święta przepisy, ciasta na święta, ciasta na święta przepisy,
  • ciasto, ciasto przepisy, ciasto przepis, ciasto filo, ciasto filo przepisy, makowiec, makowiec przepisy, makowiec przepis, inny makowiec, przepis na inne makowce, mak, mak przepisy, święta, przepisy, święta przepisy, ciasta na święta, ciasta na święta przepisy,
  • ciasto, ciasto przepisy, ciasto przepis, ciasto filo, ciasto filo przepisy, makowiec, makowiec przepisy, makowiec przepis, inny makowiec, przepis na inne makowce, mak, mak przepisy, święta, przepisy, święta przepisy, ciasta na święta, ciasta na święta przepisy,

 

 

Więcej przepisów na makowce znajdziecie tutaj (klik):

Makowiec Zwijany

Makowiec Zwijany Klasyczny 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>