Gulasz wołowy na czerwonym winie

Domowy Gulasz
gulasz wolowy, gulasz wołowy, gulasz wołowy przepis, gulasz wolowy przepis, wołowe, wolowe przepisy, wołowe przepisy, gulasz przepis, gulasz węgierski, przepisy


 

Były już >>kopytka>>, a teraz, coś do nich. Gulasz wołowy w mojej wersji jest naprawdę ostry, więc jeśli nie lubicie piekielnych potraw, zmniejszcie ilość pasty Sambal Oelek, lub zastąpcie ją papryką w proszku, ostrą albo słodką.
Gulasz jest znakomitym daniem, jeśli lubimy gotować obiad na kilka dni na przód. Doskonale się go odgrzewa, a z każdym dniem jest coraz smaczniejszy. Równie dobrze się go mrozi i przechowuje.
Dodatkiem do gulaszu mogą być wszystkie ziemniaczane dodatki, makaron, ryż lub kasze.
Polecam:)


Gulasz na czerwonym winie 

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego
  • 2  średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczka pasty Sambal Oelek lub ostrej papryki w proszku
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • ok. 1/3 szklanki wody
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania gulaszu:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (średniej wielkości, taką na jeden kęs).

Cebulę pokroić w średniej grubości półplasterki.

W szklanym naczyniu przygotować marerę do mięsa, wymieszać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę Sambal Oelek (lub paprykę w proszku) wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Mięso dokładnie obtoczyć w macerze, tak aby każdy kawałek mięsa pokryty był przyprawami. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc.

Na dużej patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać mięso z każdej strony. Przekładać do garnka ustawionego na średnim ogniu. Kiedy całe mięso znajdzie się w garnku, na patelni po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę do zeszklenia, przełożyć do garnka z mięsem.

Mięso i cebulę zagotować, wlać wino i dokładnie wymieszać, gotować przez 5 min na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy przestaniemy czuć zapach wina do garnka wlać część wody, zagotować, zmniejszyć płomień i kiedy gulasz zacznie delikatnie bulgotać przykryć garnek.

Gotować ok. 1h. Mieszać od czasu do czasu, jeśli okaże się, że sosu jest zbyt mało, dolać pozostałą wodę.

Podawać z >>pieczonymi ziemniakami>> lub >>kopytkami>>.

 

Smacznego :)

puree z ziemniaków, ziemniaki przepisy, ziemniaki przepis, ziemniaki , kartofle, kartofle przepisy

 

 

 

 

ziemniaki, kartofle, młode ziemniaki, młode ziemniaki przepis, ziemniaki pieczone, ziemniaki pieczone przepis, kartofle pieczone, kartofle pieczone przepis, ziemniaki do obiadu,

 

 

 

 

frytki pieczone, frytki pieczone przepis, frytki domowe, frytki domowe przepis, frytki z pieca, frytki z pieca przepis, przepisy, frytki, frytki przepis

 

 

 

 

kluski śląskie, kluski slaskie, kluski slaskie przepis, jak zrobic slaskie, kluski przepis

 

 

 

 

 

2 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>