Galaretka z Kurczaka – film jak ją zrobić



Przekąska stara jak świat, znają ją chyba wszyscy.
Zeby galaretka z kurczaka udała się i ładnie zsiadła, niezbędna jest żelatyna. Nie obawiajcie się, że w czasie jedzenia będziecie czuć jej smak, nigdy mi się to nie zdarzyło, trzeba jedynie uważać, aby nie użyć zbyt dużej ilości żelatyny. Ja korzystam z żelatyny w proszku, ok. 4-5 łyżeczek na ok. 2 l. płynu.

Moja babcia, kiedyś wcale żelatyny nie używała, kiedy robiła ,,galaretkę z nóżek wieprzowych„, jedynie bardzo długo gotowała zupę z nóżkami wieprzowymi.
Kurczak nie ma jednak tak kleistych kości jak wieprzowina, dlatego bez żelatyny się nie obejdzie.

Do galaretki oprócz kurczaka, marchewki i pietruszki można również dodać zielony groszek konserwowy, będzie bardziej kolorowo:)

Polecam :)

Galaretka z Kurczaka

Składniki:

  • ok. 1 kg kurczaka (części lub cały)
  • 1 włoszczyzna
  • 2 litry wody
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 4-6 łyżeczek żelatyny spożywczej

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka myjemy, włoszczyznę obieramy, kroimy na grube plastry.
  2. W dużym garnku gotujemy rosół. Najpierw przez ok. 20 min samego kurczaka z natką pietruszki, solą i pieprzem. Następnie dokładamy warzywa i na małym ogniu (zupa ma delikatnie bulgotać) pod przykryciem gotujemy całość ok. 1 h. Warzywa powinny być bardzo miękkie, ale nie rozgotowane.
  3. Kiedy zupa jest gotowa, wyjmujemy kurczaka, odcedzamy warzywa, czysty bulion wlewamy do szklanego naczynia.
  4. Z kurczaka zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od kości, kroimy w niewielką kostkę.
  5. Część warzyw,  marchewkę i pietruszkę kroimy na cienkie plasterki lub w drobną kostkę, odstawiamy.
  6. Do małej szklanej miski odmierzamy żelatynę, zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja daję 4-5 łyżeczek na 2l. płynu). Na początek zalewamy żelatynę 3-4 łyżkami płynu, pozostawiamy na ok. 10 min, żeby dobrze zmiękła i napęczniała. Następnie wlewamy do dużej miski z pozostałym bulionem, mieszamy dokładnie, żeby całkowicie się rozpuściła. Dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa, mieszamy dokładnie.
  7. Przygotowujemy naczynia, w których galaretka będzie tężała, mogą to być filiżanki, małe salaterki lub jedna większa szklana miska.
  8. Naczynia napełniamy. Wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce i pozostawiamy do stężenia.
  9. Po upływie ok. 30 min, kiedy zawartość lekko zgęstnieje, można całość delikatnie zamieszać, aby wszystkie składniki równomiernie rozłożyły się w galaretce.

Galaretka jest gotowa po kilku godzinach, należy wyjąć ją z lodówki, nożem oddzielić od naczynia. Z łatwością wysunie się na talerz.

Podajemy skropioną sokiem z cytryny, octem lub sosem chrzanowym czy majonezowym.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

9 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>