Żeberka Duszone z Majerankiem – bardzo łatwe

Przepis na pyszne Żeberka Duszone z Majerankiem. Sprawdzony sposób na obiad.
Przepis na pyszne Żeberka Duszone z Majerankiem. Sprawdzony sposób na obiad.


 

Przepis na pyszne Żeberka Duszone z Majerankiem. Sprawdzony sposób na jesienny lub zimowy obiad.

Mój ulubiony przepis na żeberka w sosie, które robię bardzo często. Mięso jest mięciusieńkie i delikatne, sosu nie trzeba zagęszczać bo w trakcie duszenia cebula się rozkleja i cudownie go zagęszcza.
Żeberek z tego przepisu warto przygotować większą ilość, bo doskonale się je odgrzewa, a z każdym podgrzewaniem zyskują jeszcze lepszy smak.

Żeberka z tego przepisu idealnie nadają się do mrożenia, więc jeśli potrzebujecie przepisów na obiady, które da się przechować przez dłuższy czas, to te żeberka będą idealne.

Polecam naprawdę warto wypróbować ten przepis :)

 

Żeberka Duszone

Żeberka Duszone z Majerankiem

Składniki:
  • 1–1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 1 duża biała cebula
  • 2 duże listki laurowe
  • 4 ziarna Ziela Angielskiego
  • 2 łyżki majeranku otartego
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka rosołu ew. wody

Sposób przygotowania żeberek:

Mięso myjemy, osuszamy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Żeberka kroimy w porcje ok. 10 cm.

W dużej misce łączymy sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, czosnek mieszamy. W przyprawach obtaczamy misę. Układamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na min. 1 godz, ale najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.

Cebulę kroimy w średnią kostkę.

Na dużej patelni lub w dużym głębokim garnku rozgrzewamy olej i na nim obsmażamy żeberka
od strony mięsa, jeśli są bez kości obsmażamy z obu stron.

Mięso przekładamy do większego garnka lub zostawimy w głębokiej patelni. Kawałki żeberek powinny być ułożone kością do dołu. Kiedy całe mięso jest już obsmażone i jest przełożone do garnka w którym będzie duszone, posypujemy je majerankiem. Przykrywamy garnek i na malutkim ogniu dusimy 10 min.

Następnie odkrywamy garnek i wlewamy rosół, dodajemy pokrojoną cebulę, listki laurowe i ziele. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i dusimy żeberka pod przykryciem 1 godz.
Uwaga: nie odkrywamy garnka w trakcie duszenia.

Po upływie czasu duszenia sprawdzamy czy żeberka są już miękkie, powinny rozpływać
się w ustach.

Smacznego :)

  • Żeberka Duszone
  • Żeberka w Sosie

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>