Pomarańczowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem

ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, ciasto, ciasto przepisy, przepisy, ciasto drożdżowe, lukier, lukier przepis, jak zrobić lukier,
ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, ciasto, ciasto przepisy, przepisy, ciasto drożdżowe, lukier, lukier przepis, jak zrobić lukier,


Przepyszne, klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem dużej ilości skórki pomarańczowej. Wierzch to szczodra ilość śliwek Węgierek i pyszny pomarańczowy lukier.

Do przygotowania ciasta można użyć skórki pomarańczowej z przepisu, który znajdziecie na blogu (klik), lub przygotować ją w nieco inny sposób (przepis niżej) i mieć dodatkowo syrop, którego użyjemy do przygotowania lukru pomarańczowego.

Jeszcze ciepłe ciasto jest po prostu przepyszne, razem z moją siostrą Agnieszką nie mogłyśmy się od niego oderwać, ale również następnego dnia jest smaczne, trzeba je tylko przechowywać całkowicie wystudzone w szczelnym pojemniku.

Takie ciasto można upiec nie tylko ze śliwkami, ale również z truskawkami lub jabłkami.

Bardzo polecam nie tylko jako deser, ale również na śniadanie lub podwieczorek :)

 

ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, lukier, lukier przepis, jak zrobić lukier

 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka (L)
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 200 ml. mleka (2%)
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • Zapach pomarańczowy
  • ok. 500 g śliwek węgierek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub nieco więcej)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  •  ok. 1/4 szklanki drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (klik przepis) 

Składniki na skórkę pomarańczową i lukier pomarańczowy:

  •  1 duża pomarańcza
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru pudru 

Sposób przygotowania:

Zaczyn drożdżowy:

W wysokim naczyniu, może być dzbanek, połączyć ciepłe mleko (nie gorące, ok. 25-30 st.c.,
z 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru, dokładnie wymieszać. Przykryć naczynie folią spożywczą
i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na ok. 10-15 min.

Zaczyn powinien pięknie wyrosnąć, utworzy się piana i będzie silnie pachniał drożdżami.

Przygotowanie ciasta:

W misie miksera połączyć mąkę, cukier i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ręką lub przy pomocy haka do wyrabiania ciasta.

Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać jajka i ciągle wyrabiać na średnich obrotach.

Po ok. 4 min, zacząć dodawać kawałki masła (musi być bardzo miękkie), po każdym dodaniu miksować do całkowitego połączenia się masła z ciastem.

Na koniec dodać 4-5 kropli zapachu pomarańczowego i miksować całość jeszcze ok. 2 min.

Wyrobione ciasto będzie wilgotne.

Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 -1,5h.
Ciasto powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie dokładnie wyrobić przez ok. 3 min.
W trakcie wyrabiania wsypać skórkę pomarańczową.

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko obtoczyć w mące żeby nie lepiło się do rąk.

Przy pomocy wałka rozwałkować na placek ok. 30 cm x 40 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Uformować z ciasta brzeg, nakłuć widelcem (tak, jak na zdjęciu), na cieście ścisło poukładać śliwki. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłe miejsce na czas nagrzewania piekarnika. Przed pieczeniem posypać ciasto brązowym cukrem.
Jeśli mamy gorący piekarnik wstawić ciasto od razu.

Piec przez ok. 25-30 min w 175 st.C. do chwili uzyskania złotego brzegu.

Ciasto studzić w uchylonym piekarniku przez 10 min. Następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.

Jeszcze lekko ciepłe ciasto polukrować.

Przygotowanie śliwek:

Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.

Włożyć owoce do miski, oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać, odstawić.

Przygotowanie skórki pomarańczowej:

Pomarańczę dokładnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować czystą szczoteczką lub ostrą częścią gąbki kuchennej.

Ostrym nożem ściąć skórę, ze skóry usunąć całą białą część (albedo). Skórkę pokroić w drobną kostkę.

W niewielkim garnuszku umieścić skórkę, cukier i wodę. Zagotować, zmniejszyć płomień i na małym ogniu gotować prze ok. 20-30 min. Skórka powinna być miękka i słodka.

Przecedzić skórkę przez sitko, pozwolić jej dokładnie odcieknąć i wystygnąć.

Syrop zachować przygotujemy z niego lukier do ciasta.

Przygotowanie lukru pomarańczowego:

Do szklanego naczynia wsypać cukier puder, po jednej łyżce dodawać syrop z gotowania skórki,
po każdej łyżce dokładnie wymieszać całość. W zależności, jak gęsty lukier lubimy, tyle syropu należy dodać. Lukier powinien być dość gęsty i mieć konsystencję płynnego miodu, wtedy dobrze trzyma się ciasta :)

Smacznego :D

 

 

  • ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, lukier, lukier przepis, jak zrobić lukier
  • ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, lukier, lukier przepis, jak zrobić lukier
  • ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, lukier, lukier przepis, jak zrobić lukier
  • przepisy-na-ciasta
  • ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, lukier, lukier przepis, jak zrobić lukier

 

 

2 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>