Placki z Dyni – krok po kroku

Placki z Dyni
Sprawdzony przepis na placki z dyni


Placki z dyni Muscat. Dynia Muscat jest nie tylko smaczna, ale i pięknie wygląda. Na zewnątrz jest zielonożółta a w środku intensywnie pomarańczowa, ma gruby miąższ, więc doskonale nadaje się do gotowania  i pieczenia. Koniecznie trzeba ją obrać ze skóry i usunąć pestki i miąższ, który znajduje się w środku.

Dynią, której nie musimy obierać to dynia hokkaido, po ugotowaniu lub upieczeniu można zjeść ją razem ze skórką.

Jeśli nie zużyjecie całej dyni od razu, można ją zamrozić. Obrać, pokroić w kostkę, dokładnie wytrzeć, żeby była sucha. Zapakować do plastikowych torebek i zamrozić. Zimną będziecie mieli idealny dodatek do tart, albo do zupy warzywnej.

Polecam :)

 

Dynia i co z niej zrobić

 

Placki z Dyni

Składniki:

  • ok. 200 g dyni Muscat (obranej i bez pestek)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (L)
  • ok 1/2 szklanki mąki pszennej
  • Olej do smażenia 
  • Jogurt grecki do przybrania 

Sposób przygotowania:

 

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

1. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na wygodne kawałki, żeby łatwo było ją trzeć na tarce.

 

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

2. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

3. Startą dynię posypać solą, wymieszać i odstawić na 10 min., żeby lekko zmiękła i puściła sok.

 

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

4. Następnie wbić jako i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

 

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

5. Wsypać mąkę dokładnie mieszając. Mąkę dodajemy partiami, masa musi być gęsta,
ale nie zbyt mączysta.

 

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

6. Idealne ciasto jest gęste, nie spada z łyżki i nie rozlewa się na patelni, głównym składnikiem
jest tu dynia, nie mąka.

 

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

7. Na patelni rozgrzewamy ok. 3-4 łyżek oleju. Łyżką kładziemy niewielkie placuszki i smażymy na średnim ogniu, do chwili kiedy ładnie się zrumienią (2-3 min każdą stronę).

 

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy

 

8. Usmażone placuszki odkładamy na chwilę na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

9. Podajemy z łyżeczką jogurtu greckiego, śmietany lub plasterkiem wędzonego łososia.

Smacznego :)

Co zrobić z dyni, kilka podpowiedzi: 

tarta-z-dynia-25CC-25A8


 

 

 

 

 

 

 

  • Placuszki z tartej dyni
  • placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy
  • Placki z dyni


Zdrowe Lunch Boxy

3 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>