0 0
Naleśniki z Duszonymi Jabłkami i Cynamonem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Naleśniki z Duszonymi Jabłkami i Cynamonem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Jeden z klasycznych polskich przepisów na naleśniki ze słodkim nadzieniem.

Bardzo jesienny i rozgrzewający pomysł na duszone jabłka, które można wykorzystać nie tylko do naleśników, ale również jako nadzienie do szarlotki lub drożdżowych bułeczek.

Naleśniki z jabłkami można podawać na ciepłe śniadanie, podwieczorek lub kolację. Są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Jabłka możecie udusić nawet kilka dni wcześniej, dokładanie wystudzić, przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni.  Przed napełnieniem nimi naleśników należy je tylko lekko podgrzać.

To klasyczne staropolskie danie, smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym 🙂

 

naleśniki, ciasto na naleśniki, najłatwiejsze ciasto na naleśniki, naleśniki przepis, cisto na naleśniki przepis, jak zrobić naleśniki, jak zrobić naleśniki film,

Naleśniki z duszonymi jabłkami i cynamonem

Składniki dla 2 osób

  • 3 średniej wielkości słodkie jabłka (Kortland, Jonagold)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 pomarańczy4 naleśniki z tego przepisu
  • 4 łyżeczki jogurtu greckiego lub śmietany 12% 

Sposób przygotowania nadzienia z jabłek:

1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Pokroić w średniej wielkości kostkę.
2. Jabłka włożyć do niewielkiego garnka, wlać sok z pomarańczy i brązowy cukier.
Doprowadzić do zagotowania. Przykryć i zmniejszyć płomień.
Dusić przez 10 min pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu.
Gotowe jabłka zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.

 

3. Usmażyć naleśniki 

 

4. Naleśniki napełniamy przygotowanym farszem z jabłek.
Jabłka rozkładamy na jednej połowie naleśnika, drugą pozostawiamy czystą.
Składamy naleśniki w ,,chusteczkę”, czyli najpierw na pół, a następnie jeszcze raz na pół tak, żeby powstał trójkąt wypełniony jabłkowym nadzieniem.
Na każdym naleśniku możemy położyć łyżkę jogurtu greckiego lub śmietany.
Smacznego 🙂

 

 

 

(Visited 2 394 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Pomarańczowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem
Weekendowe Menu
next
Weekendowe Menu cz. 16 – pierwszy dzień jesieni
previous
Pomarańczowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i pomarańczowym lukrem
Weekendowe Menu
next
Weekendowe Menu cz. 16 – pierwszy dzień jesieni

3 komentarze Ukryj

Już uzupełniłam przepis. Moja galaretka wypełniła duże naczynie żaroodporne o wymiarach 34 x 24 x 6 cm. Pozdrawiam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »