Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jeden z klasycznych polskich przepisów na naleśniki ze słodkim nadzieniem.
Bardzo jesienny i rozgrzewający pomysł na duszone jabłka, które można wykorzystać nie tylko do naleśników, ale również jako nadzienie do szarlotki lub drożdżowych bułeczek.
Naleśniki z jabłkami można podawać na ciepłe śniadanie, podwieczorek lub kolację. Są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Jabłka możecie udusić nawet kilka dni wcześniej, dokładanie wystudzić, przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. Przed napełnieniem nimi naleśników należy je tylko lekko podgrzać.
To klasyczne staropolskie danie, smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym 🙂
Naleśniki z duszonymi jabłkami i cynamonem
Składniki dla 2 osób
- 3 średniej wielkości słodkie jabłka (Kortland, Jonagold)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)
- sok z 1/2 pomarańczy4 naleśniki z tego przepisu
- 4 łyżeczki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
Sposób przygotowania nadzienia z jabłek:
3. Usmażyć naleśniki
3 komentarze Ukryj
Coś wspaniałego!
Idealne na jesienną chandrę 🙂
chyba już wiem co dziś będzie na kolację 🙂
Już uzupełniłam przepis. Moja galaretka wypełniła duże naczynie żaroodporne o wymiarach 34 x 24 x 6 cm. Pozdrawiam 🙂