Karkówka długo pieczona z jabłkami i cebulą

karkówka-1pieczona


Pyszna karkówka, która rozpływa się w ustach. Czas pieczenia jest dość długi, ale dzięki rękawowi do pieczenia mamy gwarancję, że mięso będzie mięciusieńkie i bardzo soczyste. Karkówkę podajemy z dodatkiem pysznej cebuli i kwaśnych jabłek duszonych z majerankiem.

To danie było wakacyjnym hitem w Kuźnicy gdzie spędzamy wakacje.

Pani która gotuje pyszne domowe obiady dla wczasowiczów poradziła mi aby cebulę i jabłka smażyć osobno a nie razem z karkówką, mamy pewność że jabłka się nie rozpadną i nie stworzą z cebulą nieapetycznej brei.

Do cebuli i jabłek można wlać również wytopiony z mięsa sos, ale nie jest to konieczne, po zredukowaniu będzie świetnym dodatkiem np. do ziemniaków lub kopytek.

Do duszenia cebuli z jabłkami wlałam sok ze śliwek, który został mi po przygotowywaniu śliwkowych powideł, można zastąpić go również świeżym sokiem z jabłek lub po prostu bulionem. Sok owocowy nadaje całej potrawie ledwie wyczuwalny owocowy smak.

Gorąco polecam :)

 

karkówka-pieczona

Karkówka Pieczona z Cebulą i Jabłkami

Składniki:

  • 1,2 – 1,5 kg karkówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła

Ponadto:

  • 4 cebule
  • 3 jabłka antonówki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka płynu u mnie domowy sok śliwkowy (do wyboru sok śliwkowy, sok jabłkowy lub bulion)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • rękaw do pieczenia

 Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem.

Włożyć do szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na min.2 godz lub na całą noc.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Mięso wyjąć, włożyć do rękawa do pieczenia, na mięsie położyć masło. Związać rękaw z dwóch stron, poprzecinać folię w kilku miejscach (maleńkie dziurki, żeby w czasie pieczenia rękaw nie pękł). Mięso w rękawie położyć na blasze do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika.

Piec przez 60 min w temp. 180 st.C., po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C. i piec przez kolejne 70-80 min.

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki.

Jabłka umyć, pokroić na 12 części (nie obierać ze skórki), usunąć gniazda nasienne.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, kiedy będzie gorący wrzucić cebulę i dokładnie wymieszać, smażyć. Po kilku minutach dodać jabłka. Mieszać od czasu do czasu, smażąc na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zmniejszyć płomień, przykryć. Dusić ok. 3-4 min.

Odkryć wsypać majeranek, zamieszać.

Po chwili wlać ok. 1/2 soku lub bulionu, dokładnie wymieszać (smażyć na dużym ogniu bez przykrycia). Spróbować i ew doprawić solą lub pieprzem.

Kiedy cały płyn wyparuje wlać pozostały, zamieszać, przykryć patelnię, zmniejszyć płomień do min i dusić prze ok. 10 min do chwili kiedy jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.  Trzeba kontrolować ich twardość bo jabłka potrzebują różnej długości duszenia. Antonówki dusiłam ok. 8 min.

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i pozostawić na desce (w zamkniętym rękawie) przez 5 min. Następnie rozciąć rękaw, zlać powstały sos do szklanego naczynia.

Mięso położyć na desce, kroić ostrym nożem w plastry.

Podawać gorące z dodatkiem jabłek i cebuli.

Smacznego.

karkówka-z-jabłkami

karkówka-z-cebulą

 

 

Więcej pomysłów na pieczone mięsa znajdziecie tutaj:

 

Domowy Schab ze ŚlwikąSchab Pieczony ze śliwką

Polędwica Wieprzowa Polędwica Wieprzowa Faszerowana

Pieczeń Rzymska Pieczeń Rzymska 

12 kometarzy

  • marcela pisze:

    mmmm… z takim przepisem zapowiada się piękna sobota! pycha!

  • Dariozka91 pisze:

    choć nie jestem wielbicielką karkówki… tak przyrządzona wygląda wprost obłędnie! :)

  • Aska pisze:

    Rewelka przepis,mieso wychodzi mieciutkie i soczyste,tak dobrze jeszcze nigdy mi nie wyszlo.Chociaz ja chyba nastepnym razem obiore ze skorki jablka,bo wyszla twarda skorka,a najpewniej to zalezy od gatunku jablek,ja nie dostalam antonowek jak w przepisie wiec kupilam inne i skorka wyszla twarda!

  • Joanna pisze:

    Dzień dobry! To rozmaryn czy majeranek do sosu? Bo widzę dwie sprzeczne informacje :)

  • Ola, Kokilka pisze:

    wspaniały domowy obiad

  • Amber www.kuchennymidrzwiami.pl pisze:

    O Doroto!
    Wspaniała karkówka.
    Upiekę taką !

  • Aga pisze:

    Pani Doroto! Jakim innym rodzajem jablek moglabym zastapic te antonowki, szara reneta bylaby odpowiednia? badz fuji, gala? Zamiast rekawa do pieczenia, moglabym upiec ta karkowke w piekarniku w naczyniu zeliwnym – Le Creuset? Nalezaloby wtery skrocic czas pieczenia, czy pozostaje on taki sam jak w przypadku rekawa? Czy moze jednak rekaw jest tutaj niezbedny? Bardzo dziekuje.

    • Dorota Dorota pisze:

      Można użyć każdych jabłek, tylko te deserowe wkładamy na max. 10 min przed końcem pieczenia, żeby się całkowicie nie rozpadły. Można oczywiście piec mięso w garnku, szczególnie żeliwny jest świetny, tylko nie otwieramy w trakcie pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>