Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sałatka z kurczaka zawinięta w pszenne placki tortilla. Prosty i szybki sposób na lunch lub zimną przekąskę.
Do tej sałatki można wykorzystać pierś z kurczaka, ale i każdy inny kawałek gotowanego lub pieczonego drobiu, jaki zostanie wam z obiadu. Kurczak musi być bez skóry czy sosu. Najlepszy jest czysty kawałek mięsa.
Sałatkę można zawinąć w tortille lub przełożyć nią kromki tostowego pieczywa.
Polecam 🙂
Tortilla z Sałatką z Kurczaka
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka ugotowana
- ok. 3/4 szklanki pokrojonych na ćwiartki winogron (ciemnych lub jasnych)
- ok. 1/3 szklanki orzechów włoskich posiekanych
- 1/2 dużego lub 1 małe, dojrzałego awokado
- 2 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
- 2 gałązki koperku
- 1 mała czerwona cebula
- Sól
- 4 placki tortilla
- Sałata lodowa
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka ugotować w rosole. Ostudzić, porwać palcami na kawałki.
Winogrona pokroić na ćwiartki, usunąć pestki.
Cebulę obrać i pokroić drobno, posolić (ok. 2 szczypt soli), wymieszać i pozostawić żeby zmiękła
ok. 10 min.
Awokado obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę.
W misce połączyć wszystkie składniki, dodać majonez i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Odstawić, można wstawić do lodówki na 30 min.
Sałatę lodową pokroić w cienkie paski.
Na placku tortilla położyć trochę sałaty lodowej, następnie część sałatki z kurczaka, zwinąć ścisło. Przekroić ukośnie, każdą część i przekłuć wykałaczką.
Podawać na zimno.
Smacznego.