Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszny kawowy grzaniec z owocami i cynamonem. Przepis na wyjątkową, rozgrzewającą kawę, którą można pić o każdej porze dnia, bo to przecież Kawa Inka. Grzaniec kawowy jest bogaty w owoce cytrusowe, doskonale smakuje i pięknie pachnie. Można podawać go nie tylko dorosłym, ale i dzieciom, a dodatek błonnika jest dodatkowym atutem.
Idealny napój na chłodne, jesienne wieczory.
Spróbujcie, gorąco polecam 🙂
Grzaniec Kawowy
Składniki na 2 szklanki:
- 3 szklanki wody
- 0,5 pomarańczy
- 0,5 mandarynki
- 0,5 cytryny
- 0,5 limonki
- 1 szklanka cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki przyprawy do grzańca opcjonalnie
- 3 laski cynamonu lub szczypta cynamonu mielonego
- 2-3 kwiatki anyżu
- 2-3 czubate łyżki Kawy Inki Błonnik
Sposób przygotowania grzańca:
W garnuszku zagotować wodę z pokrojonymi w plasterki owocami, laską wanilii i anyżem.
Gotować ok. 5 min. na małym ogniu pod przykryciem. Wyłączyć gaz, wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
Zdjąć z kuchenki i wsypać kawę Inkę Błonnik, dokładnie wymieszać, odstawić na 2-3 min.
Wlać grzańca do szklanek razem z owocami, przybrać plasterkiem mandarynki lub pomarańczy.
Podawać grzańca kiedy jest gorący.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Mmm, musiał być cudownie aromatyczny 🙂