Curry z Kurczaka i Dyni na Ostro

Cury z Kurczaka z Dynią
curry z kurczaka, curry, curry przepis, dynia, dynia przepisy, curry na ostro, curry na ostro przepisy


Bardzo ostre curry z kurczaka z dodatkiem łagodnej dyni hokkaido.
Dynia sprawdza się tu idealnie, więc nie warto z mniej rezygnować.

Jeśli nie lubicie ostrych dań, należy zmniejszyć ilość pasty z papryczek.

Curry najsmaczniejsze jest następnego dnia po przygotowaniu i właściwie każda noc spędzona w lodówce dodaje u smaku.
Dynia to pyszne warzywo, co jeszcze można z niej zrobić?
Z dyni zrobimy masę pysznych dań, placuszki (klik), zupę (klik), można uwędzić ją domowym sposobem (klik), ciastka i ciasta, więcej przepisów na dyniowe potrawy znajdziecie tutaj (klik).
Co w dyni jest jadalne?
W dyni jadalny jest pomarańczowy miąższ i pestki. W dyni hokkaido jadalna jest również skóra, która w tym gatunku jest cienka. Ja jednak obieram skórkę we wszystkich rodzajach dyni. Oczywiście nie jadalny jest również ogonek ;)
Jak przechowywać dynię?
Dynia doskonale się przechowuje. Do zamrożenia dynię myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a miąższ kroimy na kawałki (kostkę, łódeczki, lub miksujemy). Odpowiednie porcje, wkładamy do plastikowych torebek lub specjalnych torebek do zamrażania. Wkładamy do lodówki można przechowywać nawet 2 tyg, lub do zamrażarki i przechowujemy nawet do 12 m-cy. Przed przygotowaniem potrawy z mrożonej dyni, dynię wcześniej wyjmujemy i rozmrażamy.
Czy dynia jest kaloryczna?
Dynia np. hokkaido ma bardzo mało kalorii bo w 100g zaledwie ok. 30 kcal. Czyli jest idealnym składnikiem diety. Oczywiście kaloryczność dania z dynią zależy od pozostałych składników, jakich użyjemy.
Doskonałym niskokalorycznym daniem będzie dynia pieczona z serem feta (tutaj przepis)
Co zrobić z pestkami?
Pestki z dyni są doskonałą przegryzką lub dodatkiem do pieczywa, czy sałatek. Po rozkrojeniu dyni wyjmujemy je na gazetę, czyścimy (z grubsza z dyni) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 120-130 st.C i suszymy dynię przez ok. 40-60 min. Później dokładnie czyścimy ją z pozostałych kawałków dyni, studzimy i chowamy do pojemnika.
Polecam.

Curry z Kurczaka i Dyni

Składniki curry z kurczaka i dyni:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 300 g dyni hokkaido (świeżej lub mrożonej)
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Sok z 1/2 limonki

Marynata do kurczaka:

  • ok. 1 łyżki startego korzenia imbiru
  • 2 drobno starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki pasty Sambal Oelek
  • 1-2 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania curry z kurczaka i dyni:

Kurczaka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.

Składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty wrzucić pokrojonego kurczaka, wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na min 2h. Można również zostawić kurczaka na noc w lodówce.

Dynię obrać pokroić w kostkę tej samej wielkości co kurczaka, jeśli dynia jest mrożona wcześniej rozmrozić.

Rozgrzać głęboką patelnię lub szeroki garnek, wrzucić kurczaka z marynatą i dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć na osobne naczynie.

Na patelnię wlać oliwę i smażyć na niej dynię, kilka minut, często mieszając (mrożona dynia jest gotowa po ok. 5-7 min, świeża wymaga dłuższego gotowania ok. 15 min, lub dłużej). Do miękkiej dymni wlać mleko kokosowe, cukier, zamieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Po ok. 5 min do dyni w mleku kokosowym dodać obsmażonego kurczaka, wymieszać. Na małym ogniu dusić ok. 10 min, często mieszając. Na koniec całość doprawić sokiem z limonki.

Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą lub jeśli nie używacie kolendry to natką pietruszki.

Smacznego.

Więcej przepisów na dania z dyni 

Dynia Przepisy


Warzywa dyniowate 2017

6 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>