Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym

Roladki Schabowe z Sosem
Sprawdzony przepis na pyszne roladki schabowe podawane z sosem grzybowym. Doskonałe na obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy, kopytek. Przepis krok po kroku.


Trochę inny pomysł na przygotowanie schabu. Roladki są nie tylko pyszne i łatwe do zrobienia, ale również bardzo dobrze można je przechowywać. Po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można je podzielić na porcje i zamrozić.

Doskonały pomysł na obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub kopytek. Sos grzybowy można przygotować również z grzybów leśnych lub pieczarek. Ja zrobiłam sos kurkowy bo mamy prawdziwy wysyp tych grzybów.

Bardzo polecam, roladki są naprawdę pyszne :)

Roladki Schabowe w Sosie

Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym

Składniki na roladki schabowe:

  • ok. 1 kg. schabu bez kości
  • sól
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • duża marchewka
  • ok. 0,5 szklanki mąki pszennej (do obtoczenia roladek)
  • ok. 1/4 szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)
  • 2 łyżki masła (do duszenia)

na sos kurkowy:

  • k. 300 g kurek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania roladek:

Schab umyć, oczyścić, wytrzeć. Pokroić w ok. 2 cm. plastry.

Każdy plaster przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić dokładnie, żeby z mięsa powstał cienki plaster.  Kiedy całe mięso jest już gotowe, każdy plaster przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, odstawiamy na 10 min. do przegryzienia.

W międzyczasie paprykęcebulę myjemy, i kroimy w plasterki, grubość zależy od nas, w trakcie duszenia warzywa zmiękną.  Marchewkę kroimy w słupek.

Na każdym plastrze mięsa układamy na jednym końcu kawałek papryki i kilka plasterków cebuli, zwijamy mięso, możliwie ścisło. Odkładamy na bok tak, żeby koniec zwinięcia znalazł się na spodzie.

Na talerz wysypujemy mąkę i każdy kawałek mięsa obtaczamy, nadmiar mąki strzepujemy.

Kiedy wszystkie roladki są gotowe, na dużej patelni rozgrzewamy olej, roladki obsmażamy
ze wszystkich stron.  Przekładamy do garnka (najlepiej płaskiego), posypujemy majerankiem
i na malutkim ogniu z dodatkiem masła, pod przykryciem dusimy przez ok. 30 min.
Jeśli uznamy, że patelnia jest zbyt sucha, można dodać 3–4 łyżki bulionu.

Roladki Schabowe

Przygotowanie sosu kurkowego:

Kurki myjemy i osuszamy na durszlaku.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

Na dużej patelni na której smażyliśmy roladki rozgrzać olej, kiedy będzie gorący wrzucamy grzyby, solimy. Na dużym ogniu smażymy je do chwili kiedy wyparuje cały sok.

Zmniejszamy płomień dodajemy cebulę i na małym ogniu pod przykryciem dusimy ok. 20 min.

Kiedy grzyby są miękkie wlewamy na patelnię bulion, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 10 min.

Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę lub dwie gorącego płynu z grzybów (zahartuje to śmietanę). Wlewamy śmietanę do sosu i gotujemy
ok. 5 min na sporym ogniu (dzięki zagotowaniu nie będziemy czuć smaku mąki w sosie).

Teraz możemy gorące roladki przełożyć do gorącego sosu, przykryć i zostawić na ok. 10 min,
żeby smaki się połączyły, lub polewać roladki sosem bezpośrednio na talerzu.

Smacznego :)

Sos z Kurek
  • Domowe Roladki Schabowe
  • Roladki Schabowe Przepis
  • roladki schabowe, roladki schabowe przepis, przepis na roladki schabowe, przepis na roladki ze schabu, roladki ze schabu, roladki ze schabu przepisy, roladki schabowe w sosie, roladki schabowe w sosie przepis, przepis na roladki schabowe w sosie, sos grzybowy, sos grzybowy przepis, sos z kurek, sos z kurek przepis, przepisy, przepisy na obiad, pomysły na obiad, co ze schabu, co na obiad, obiad przepis łatwy, grzyby leśne, grzyby leśne przepisy,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>