Placek Drożdżowy z Serem i Owocami – pyszny

Pyszne ciasto drożdżowe z serem i letnimi owocami. Ciasto jest doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Długo zachowuje świeżość i wilgotność. Idealne.
Pyszne ciasto drożdżowe z serem i letnimi owocami. Ciasto jest doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Długo zachowuje świeżość i wilgotność. Idealne.


Moje ulubione drożdżowe ciasto z letnimi owocami.

Porzeczki zebrał Tadzio z naszych własnych krzaczków, są bardzo kwaśne chociaż pięknie czerwone i można by mieć nadzieję na nieco słodyczy. Dzięki tym kwaśnym porzeczkom i niewielkiej ilości borówek amerykańskich, ciasto ma bardzo rześki smak. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek, ale kiedy posypiemy je cukrem pudrem będzie pysznym deserem. Placek długo zachowuje świeżość i wilgotność, po całkowitym wystudzeniu można trzymać go w chłodnym miejscu pod przykryciem do 2 dni.

Polecam jest naprawdę pyszne :)

 

Ciasto Drożdżowe z owocami

Placek Drożdżowy z Serem i Owocami

Składniki:

Na zaczyn drożdżowy:

  • 100 ml. ciepłego mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Pozostałe składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 70 g miękkiego masła

Ponadto:

  • 250 g sera białego (u mnie tłusty)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 3-4 krople zapachu waniliowego

Owoce:

  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 150 g borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania ciasta z owocami:

Zaczyn drożdżowy:

Wszystkie składniki zaczynu umieścić w wysokiem naczyniu, dokładanie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.

Przygotowanie ciasta:

W dużej misce połączyć mąkę i cukier, wlać wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać najlepiej hakiem
do wyrabiania ciasta, ale można również wałkiem lub łyżką drewnianą.
Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać jajko i żółtko, cały czas wyrabiać. Następnie do ciasta wrzucamy kawałek miękkiego masła i cały czas wyrabiamy, kiedy masło zostanie całkowicie wchłonięte dodajemy kolejny kawałek.  Wyrabiamy tak długo (ok. 10 min) aż całe masło rozpuści
się w cieście. Powstanie bardzo rzadkie drożdżowe ciasto.

Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

W międzyczasie przygotowujemy ser. 

Wszystkie składniki masy serowej połączyć i dokładanie mieszać, odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z grzałką góra/dół. 

Formę do ciasta u mnie forma do tart 32 c., ale może być prostokątna ok. 30×30 cm. , formę posmarować masłem i oprószyć mąką.

Ciasto przełożyć do formy na wierzchu rozłożyć ser i posypać owocami.

Ciasto piec ok. 30 min. Studzić na kuchennej kratce. Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

  • Ciasto Drożdżowe z owocami
  • Ciasto Drożdżowe z owocami
  • Ciasto Drożdżowe z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>