Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny

Przepis na  najlepszy domowy chleb z maszyny.
Przepis na najlepszy domowy chleb z maszyny.


 

 

Kupiłam wypiekacz do chleba i teraz krok po kroku uczę się piec doskonałe domowe pieczywo. Zdrowe i smaczne domowe wypieki, które powstają przy minimalnym nakładzie pracy. Jeden z najlepszych chlebów jakie kiedykolwiek upiekłam.

Polecam :)

Domowe Pieczywo

Pszenny Chleb z Maszyny

Składniki na średni bochenek:

  1. 400 g mąki pszennej typ 650
  2. 2 łyżeczki soli
  3. 1 łyżka cukru
  4. 20 g miękkiego masła
  5. 280 ml. zimnej wody
  6. 1 łyżeczka suchych drożdży

Sposób przygotowania chleba:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie wypiekacza w kolejności jaką podałam w składnikach.

Misę wstawiamy do maszyny, wybieramy odpowiedni program, jednak pamiętajmy, że dobry chleb wyrasta długo dlatego czas przygotowania i pieczenia chleba nie powinien być krótszy niż 4 godz.

W moim wypiekaczu program do pieczenia podstawowego chleba pszennego w rozmiarze średnim (M) to 5 godz.

Kiedy wszytskie składniki są już zamknięte w maszynie i wybraliśmy program włączamy przycisk START i czekamy odpowiedni czas, aż do chwili kiedy maszyna poinformuje mas, że chleb jest gotowy.

Bochenek wyjmujemy z maszyny, a następnie odstawiamy na kuchenną kratkę do wystygnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie chleb będzie wciąż lekko ciepły z cudownie chrupiącą skórką.

całkowicie wystudzony chleb przechowujemy pod szklanym lub plastikowym kloszem.

Smacznego :)

  • Chleb Pszenny
  • Domowy Chleb Pszenny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>