Jagodzianki z serem

Jagodzianki z Serem
Przepis na nasze ukochane jagodzianki z serem. Są cudownie delikatne, puszyste i bardzo jagodowe. W letnim sezonie piekę je co najmniej kilka razy. Polecam


W odróżnieniu od tradycyjnych jagodzianek te mają nadzienie z sera i jagód. Są przepyszne, delikatne i słodkie.
Trzeba się śpieszyć bo znikają w mgnieniu oka. Kiedy chciałam zrobić im zdjęcia okazało się, że zostały tylko kilka jagodzianek, pozostałe zostały zjedzone przez mojego męża, który z każdą kolejną utwierdzał się w przekonaniu, że są naprawdę OK :)

Upieczone jagodzianki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem, ale nie jest to konieczne bo i bez tych dodatków są wystarczająco słodkie i smaczne.

Polecam na wakacyjną kolację (tak było u nas) lub śniadanie ze szklanką mleka :)

 

jagodzianki, jagodzinaki przepis, przepis na jagodzianki, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, kwestia smaku jagodzianki, kwestia smaku przepisy, kwestia smaku jagodzianki przepisy, moje wypieki, moje wypieki przepisy, moje wypieki jagodzianki,

 

Jagodzianki z Serem 

Składniki:

Na zaczyn drożdżowy:

  • 25 gr drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 80 ml. ciepłego mleka (2%)
Na ciasto:
  • 250 gr mąki pszennej (+ ok. 50 gr więcej do podsypania)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 70 gr miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • Skórka otarta z jednej cytryny
Na nadzienie:
  • 200 gr twarogu półtłustego (nie może być kwaśny)
  • 200 gr jagód czarnych
  • ok. 3 łyżek cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania jagodzianek z serem:

Zaczyn drożdżowy:
do miseczki wlewamy cieple mleko, dodajemy mąkę, cukier i drożdży, dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. 

W misie miksera umieścić mąkę, cukier, jajka, skórkę otartą z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają stopniowo dodawać miękkie masło cały czas wyrabiając ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok 7-8 min, mikserem ok 5 min. Ciasto będzie dość rzadkie i lepiące. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5-2 h do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość długo.

W między czasie przygotowujemy nadzienie: jagody myjemy. Ser łączymy z cukrem, skórką z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy i jeśli to konieczne podsypujemy mąką. Ciasto powinno być dość luźne, ale nie kleić się do rąk.
Formujemy wałek, kroimy go na 6 -7 niewielkich kawałków, z każdego, palcami formujemy placuszek, na środku układamy ok. 2 łyżeczek sera i 1 łyżeczkę jagód, zlepiamy dokładnie.
Rękami oprószonymi mąką formujemy podłużną drożdżówkę, układamy na blasze zlepieniem do spodu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 10 min. (w między czasie rozgrzewamy piekarnik).

Jagodzianki pieczemy 12 -15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. powinny być dobrze zrumienione.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Zimne jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

 

 

 

jagodzianki, jagodzinaki przepis, przepis na jagodzianki, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, kwestia smaku jagodzianki, kwestia smaku przepisy, kwestia smaku jagodzianki przepisy, moje wypieki, moje wypieki przepisy, moje wypieki jagodzianki,

 

3 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>