Jagodzianki – drożdżówki z jagodami i serem

Jagodzianki z Serem
Pyszne i puszyste drożdżówki z jagodami i serem. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Jagodzianki długo zachowują świeżość. Idealne.


Pyszne jagodzianki z ciasta drożdżowego, wyjątkowo przyjemnego do ,,obróbki”, które nie klei się do rąk i bardzo łatwo formuje.
Z podanych składników wyjdzie 8 podwójnych lub 16 pojedynczych bułeczek. Jagody można zastąpić malinami lub truskawkami.

Zaniosłam je wczoraj do szkoły mojego synka, zniknęły w mgnieniu oka. Mam już zamówieni na takie same na 29 grudnia :) nie wiem co ma miejsce w grudniu, ale oczywiście zgodziłam się i wiem już, że muszę na tę okoliczność zamrozić jagody.

Polecam :)

Drożdżówki z Jagodami i Serem

Składniki:

*Zaczyn drożdżowy: 20 gr świeżych drożdży + 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka cukru – rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 min).

Ciasto:
  • *Zaczyn drożdżowy
  • 250 gr mąki pszennej
  • 40 gr bardzo miękkiego masła
  • 1 łyżka miodu (u mnie malinowy)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko (L)
  • 2/3 szklanki mleka (2%)
*Masa serowa
  • 250 gr twarogu półtłustego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko (białko zachować do smarowania drożdżówek)
  • 150 gr jagód

Sposób przygotowania jagodzianek:

Mleko wymieszać z cukrem, miodem i jajkiem.
W misie miksera umieścić mąkę wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mleko, wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Kiedy ciasto się wymiesza, kawałkami dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiać. Wyrabiać przez ok. 10 min na średnich obrotach miksera, ciasto będzie klejące. Następnie misę przykryć folią spożywczą w odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę (najlepiej drewnianą).
Będzie dość luźne, ale nie klejące. Ciasto kilka krotnie zagniatamy, robimy to dość delikatnie. Formujemy kulę, dzielimy ją na 8 większych lub 16 mniejszych kawałków.
Z ciasta formujemy podłużny rulonik ok. 15 cm., następnie delikatnie skręcamy w środku, tak żeby powstała a’la kokardka (zdjęcia niżej).
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 min do podrośnięcia.
W każdej połówce drożdżówki robimy dołek, najlepiej przy pomocy dna kieliszka zanurzonego w mące (ciasto nie będzie się przyklejało do szkła). Kieliszkiem wyciskamy dołek w cieście. Do każdego dołka wkładamy łyżeczkę *masy serowej a na wierzch kładziemy łyżeczkę jagód, delikatnie wciskamy owoce w ser. Smarujemy spienionym białkiem.
Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C. przez ok. 12 -14 min, powinny być ciemno złote.
Studzimy na kuchennej kratce. Ciepłe można polukrować, zimne oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
* Masa serowa:

Wszystkie składniki masy (bez jagód), umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Gotowe.

Smacznego.

 

 


Łakocie z domowego zacisza

8 kometarzy

Odpowiedz na „zufikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>