Roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem bakłażanem i suszonymi pomidorami

Doskonałe roladki z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami.
Doskonałe roladki z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami.


Doskonałe Roladki z Kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, szpinakiem i bakłażanem. Podaję je z łatwym białym sosem. Doskonały pomysł na obiad, ale również na ciepły lunch.

Roladki można podawać z ziemniakami, kaszą lub np. kopytkami. Ja lubię je bardzo z dodatkiem świeżej bagietki i sałatki z pomidorów z cieniusieńkich plasterków czerwonej cebuli, lekko skropionej oliwą z oliwek.

Roladki z kurczaka po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można przechowywać w lodówce do 2 dni, a odgrzewań na maśle na maleńkim ogniu pod przykryciem.

Polecam :)

[/mp_span] [/mp_row]
Roladki z Kurczaka z Suszonymi Pomidorami

Roladki z Kurczaka z Bakłażanem i Szpinakiem

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka (3 połówki)
  • 6 plastrów sera żółtego (u mnie mozarella)
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1 niewielki bakłażan
  • 0,5 szklanki suszonych pomidorów (u mnie z dodatkiem suszonej  żurawiny)
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania roladek z kurczaka:

Kurczaka umyć, osuszyć. Ułożyć piersi na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić cienko. Oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć.

Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry tak jak na zdjęciu niżej. Każdy plaster lekko posolić z obi stron, układać jeden plaster na drugim w sicie. Kiedy wszystkie plastry są już posolone przykryć j
e talerzykiem, a na niego postawić dużą puszkę, lub garnek z wodą (coś co obciąży bakłażana). Odstawić na ok. 30 min, aby odciekł sok. Następnie bakłażana opłukać, wytrzeć w papierowy ręcznik. Odłożyć.

Suszone pomidory wyjąć z zalewy, pokroić w cienkie plasterki.
Szpinak umyć, osuszyć.
Ser jeśli jest w kawałku pokroić w cienkie plastry.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Przygotowanie roladek:

Na desce położyć płat kurczaka, na jednym z końców układamy dwa plastry sera na nich bakłażana, szpinak i pomidory. Zwijamy ścisło roladkę. Odkładamy.

Kiedy wszystkie roladki są zwinięte, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim roladki z kurczaka i posypujemy papryką. Na wierzch kładziemy kilka kawałków masła, naczynie szczelnie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy do gorącego piekarnika
i pieczemy 35 min, odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 min.

Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 6-7 min do lekkiego przestygnięcia.
Kroimy ostrym nożem w plastry i podajemy.

Przygotowanie bakłażana

Przygotowanie Bakłażana
Bakłażan jak go kroić

Przygotowanie Roladek z Kurczaka

Roladki z Kurczaka
Roladki z Kurczaka
Kurczak Faszerowany

Biały sos do roladek:

Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • po szczypcie soli  i czarnego pieprzu
  • ok. 1 szklanki mleka (3,2%)
  • ok. 1/2 szklanki sosu wytopionego z pieczonych roladek

Przygotowanie sosu do roladek:

W garnuszku rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita masa. Do garnka wlać sos z pieczenia roladek, wymieszać, powstanie lśniący sos, który w miarę podgrzewania będzie gęstniał. Do sosu wlewamy połowę mleka i na malutkim ogniu podgrzewać mieszając. Sos będzie gęstniał, a my dolewamy mleko i mieszamy. Kiedy osiągniemy odpowiednią dla nas gęstość doprawiamy sos pieprzem i solą, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę. Wyłączamy gaz i zdejmujemy garnek z ognia.

Sos przelewamy do sosjerki i podajemy gorący z roladkami.

Smacznego :)

  • Roladki z Kurczaka z Bakłażanem
  • Roladki z Kurczaka z Bakłażanem
  • Roladki z Kurczaka z Bakłażanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>