Rabarbar i Truskawki pod Kruszonką

Rabarbar i Truskawki pod Kruszonką
Sprawdzony przepis na owoce pod kruszonką. Pyszny letni deser, idealnie smakuje z lodami lub cukrem pudrem.


 

 

Sprawdzony przepis na rabarbar i truskawki pod delikatną, chrupiącą kruszonką. Pyszny letni deser, idealnie smakuje z lodami waniliowymi lub cukrem pudrem.

Owoce pod kruszonką to jeden z najłatwiejszych, a jednocześnie przepyszny deser. Przed pieczeniem nie trzeba owoców obgotowywać, wystarczy je pokroić na kawałki, posypać cukrem i odstawić na ok. 10 min, żeby puściły sok. Potem wystarczy przełożyć nimi okruchy z ciasta półkruchego, upiec i podawać.

Podajemy na ciepło lub całkowicie wystudzony. Słodkie ciasto i kwaśne owoce tworzą idealne połączenie.

Polecam, będziecie zachwyceni :)

 

Owoce pod Kruszonką

Owoce pod Kruszonką

Składniki na kruszonkę:

  • 170 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy

ponadto owoce:

  • ok. 300 g rabarbaru
  • ok. 250 g truskawek
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania owoców pod kruszonką:

Rabarbar i truskawki umyć. Pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do miski, wsypać brązowy cukier, wymieszać. Odstawić.

Przygotowanie ciasta na kruszonkę:

dużej misce umieścić wszystkie  suche składniki ciasta, wymieszać.  Dodać pokrojone w kawałki masło. Dokładanie posiekać (najlepiej specjalnym siekaczem do ciasta),
aż powstaną niewielkie grudki.

Ciasto wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. z termoobiegiem. 

Foremkę lub żaroodporne naczynie posmarować masłem i oprószyć mąką.

Na dno wysypać połowę ciasta, na ciasto wyłożyć owoce i posypać je pozostałym ciastem.

Piec ok. 35-40 min. do zrumienienia.

Wyjąć i podawać gorące z kulką lodów waniliowych, lub wystudzić i podawać i prószone cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ciasto z Rabarbarem I truskawkami
  • Owoce pod Kruszonką
  • Owoce pod Kruszonką
  • Owoce pod Kruszonką

 

 

 

2 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>