Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku

Domowe Paluszki Rybne
Pyszne i łatwe domowe paluszki rybne. Doskonały pomysł na rodzinny obiad, bo lubią je nie tylko dzieci. Zobaczcie jak przygotować paluszki do zamrożenia.


 

Pyszne i łatwe domowe Paluszki Rybne w delikatnej, chrupiącej panierce.
Doskonały pomysł na rodzinny obiad, bo paluszki lubią nie tylko dzieci.

Zobaczcie jak przygotować paluszki krok po kroku, a następnie jak je zamrozić. Paluszki można podawać z ryżem, ziemniakami puree lub domowymi frytkami,
w każdej wersji są pyszne i niezwykle łatwe do przygotowania. Poradzi sobie z tym daniem każdy, nawet kucharz, który stawia pierwsze kroki w kuchni.

Polecam :)

 

Domowe Paluszki Rybne

Domowe Paluszki Rybne

Składaniki:

  • ok. 500 g filetów z dorsza (bez skóry)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania paluszków rybnych:

Rybę umyć, osuszyć, jeśli jest ze skórą należy ją zdjąć. Skórę ostrożnie odrywamy od ryby.
Dorsza pokroić w ok. 5-6 cm plastry. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.  Odłożyć.

Przygotować trzy talerze,na osobnych umieścić, na jednym mąkę, na drugim bułkę i paprykę wymieszać, na trzecim rozkłócić jajko.

Kawałki ryby najpierw obtoczyć w mące, następnie jaku, a na koniec w bułce. Odkładać przygotowane paluszki na deskę.

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Układać paluszki rybne i smażyć do zrumienia z każdej strony. Kiedy paluszki są obsmażone, dodać masło i na malutkim ogniu smażyć jeszcze 7-8 min.

Podawać gorące.

Smacznego :)

Przygotowanie paluszków rybnych krok po kroku

Paluszki Rybne
Rybę oczyścić ze skóry, pokroić i doprawić.
Paluszki Rybne
Domowe Paluszki Rybne
Obtoczyć w przyprawach, mące, jajku i bułce.
Paluszki Rybne
Paluszki rybne usmażyć na chrupko na niewielkiej ilości oleju i masła.

Przygotowanie domowych paluszków rybnych do mrożenia.

Paluszki Rybne Mrożone

Mrożenie domowych paluszków rybnych:

Obtoczone w mące, jajku i bułce kawałki ryby, wkładamy do plastikowych pojemników, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki.

Możemy je tak przechowywać przez ok. 2 tyg.

Smażymy tak jak paluszki świeże, jednak nieco dłużej smażymy je po zrumienieniu. Dodajemy masło, przykrywamy patelnię  i dusimy ok. 10 min na maleńkim ogniu pod przykryciem.

  • Domowe Paluszki Rybne
  • Paluszki Rybne
  • ryba, ryba przepis, ryba pieczona, ryba pieczona przepis, ryby ryby przepis, pstrąg, pstrąg pieczony, pstrąg pieczony przepis, dieta, ryba lekka, pstrąg pieczony kwestia smaku, pstrąg pieczony kwestia smaku przepis, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, paluszki rybne, domowe paluszki rybne, domowe paluszki rybne przepis, paluszki rybne przepis, domowe  paluszki rybne przepisy, smażona ryba, smażona ryba przepisy,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>