Ciasto z Rabarbarem i Pianką

Sprawdzony przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i waniliową pianką. Elegancki letni deser.
Sprawdzony przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i waniliową pianką. Elegancki letni deser.


 

 

Mój ulubiony przepis na pyszne półkruche Ciasto z Rabarbarem i waniliową pianką. Ciasto robi się naprawdę szybko, a znika jeszcze szybciej bo jest przepyszne.

To doskonały wiosenno letni deser. Ciasto jest delikatne i słodkie, delikatnie kwaśne jest nadzienie z rabarbaru co doskonale równoważy smaki. Najsmaczniejsze jest ciasto po całkowitym wystudzeniu.

Ciasto po przechowujemy w lodówce.

Polecam :)

Ciasto z Rabarbarem

Ciasto z Rabarbarem i Pianką

Składniki:

na ciasto półkruche:
  • 130 g zimnego  masła
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g mażki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy lub 3-4 krople esencji waniliowej
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
na nadzienie rabarbarowe:
  • ok. 500 – 600 g rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
na waniliową piankę:
  • 3 białka (L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5-6 kropli esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
ponadto:
  • kilka malin lub wiśni drylowanych

Sposób przygotowania tarty:

przygotowanie ciasta:

  • Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy i dokładnie posiekać (można również w malakserze). Kiedy składniki dokładnie się połączą zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 30 min
  • Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.
  • Formę do tart ok. 25 cm. posmarować masłem i oprószyć mąką.
  • Ciastem wylepić formę. Dno ponakłuwać widelcem, posmarować rozkłóconym białkiem. Można teraz wstawić formę z ciastem do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika, l
    ub od razu wstawić do piekarnika.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem. Ciasto piec ok. 12-14 min
    do zrumienienia.
  • Ciasto wyjąć i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

przygotowanie rabarbaru:

  • Rabarbar umyć, odciąć końcówki. Pokroić na niewielkie kawałki.
  • Rabarbar i cukier włożyć do garnuszka, zagotować od czasu do czasu mieszać. Nie trzeba dodawać płynu, rabarbar szybko puści sok. Przez przykrycia gotować go ok. 6-7 min. Powinien powstać dżem z widocznymi kawałkami owocu.
  • Zdjąć z ognia i odstawić.

przygotowanie pianki:

  • Białka ubić na sztywno, na wysokich obrotach, pod koniec ubijania wsypać cukier w trzech częściach, po każdej miksować ok. 2 min.
  • Kiedy piana jest sztywna i lśniąca, po łyżeczce wsypywać budyń. Budyń należy lekko rozsypywań po powierzchni, aby nie tworzyły się grudki. Kuchenną łopatką, od czasu do czasu, czyścimy ścianki misy. Cały czas miksując wlewamy olej, lejemy go po ściance misy delikatnym strumykiem. Na koniec dodajemy zapach i miksujemy tylko do dokładnego połączenia składników.

przygotowanie ciasta:

  • Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar, na rabarbarowe nadzienie nakładamy pianę i wyrównujemy. Na wierzch możemy położyć kilka malin lub wydrylowanych wiśni.
  • Pieczemy w 180 st. z grzałką góra/dół ok. 25-30 min.
  • Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy kiedy ciasto jest zupełnie zimne.

Smacznego :)

  • Ciasto z Rabarbarem i Pianką
  • Ciasto z Rabarbarem i Pianką
  • Ciasto z Rabarbarem i Pianką

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>