Tarta ze Szparagami i Łososiem

Tarta ze Szparagami i Łososiem
szparagi, szparagi przepisy, tarta ze szparagami, tarta ze szparagami przepis, tarta, tarta przepis, tarty z warzywami,


 

 

 Pyszna Tarta ze Szparagami i łososiem. Idealne danie na lunch lub ciepłą kolację. Teraz kiedy szparagowy sezon mamy w pełni, nie wyobrażam sobie, żeby tej tarty nie zrobić chociaż kilka razy.
Bardzo polecam :)

Tarta z Łososiem i Szparagami 

Składniki na ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek lodowatej wody

Na nadzienie

  • 300 g filetu z łososia (świeżego)
  • 200 g szparagów
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 mozzarella
  • 3 jajka
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania tarty z łososiem i szparagami:

Do misy malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i sól, zmiksować. Następnie dodawać partiami wodę, cały czas miksując.

Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (powinno być nieco większe niż średnica formy), wylepić firmę, nakłuć widelcem dno, wstawić do zamrażalnika na ok. 1h (można pozostawić na całą noc).

Piekarnik nagrzać do 180 oC.

Wstawić ciasto na 15 min, do lekkiego zrumienienia brzegów.

Łososia pokroić w średnią kostkę.
Mozzarellę pokroić w małą kostkę.
Szparagi oczyścić i pokroić, łodyżkę na 3 części. Kilka pozostawić nie pokrojonych do dekoracji.
Śmietanę, jajka i przyprawy wymieszać.

W dużym naczyniu połączyć łososia, mozzarellę, szparagi i posiekany drobno koperek, masę jajeczno śmietanową (składniki połączyć bezpośrednio przed wylaniem na ciasto).

Farsz przelać na podpieczony spód. Ozdobić całymi szparagamipomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 min do zrumienienia.

Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 min, zanim zaczniemy ją kroić. Ozdobić koperkiem.

Podawać z zieloną sałatą.

Smacznego!!!

 

 

 

 

8 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>