Roladki z Bakłażana z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami

Pyszne roladki z bakłażana nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Danie szczególnie lubiane przez kobiety, moje koleżanki je uwielbiają.
Pyszne roladki z bakłażana nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Danie szczególnie lubiane przez kobiety, moje koleżanki je uwielbiają.


 

Pyszne danie ogrodowe. Ukochane szczególnie przez wszystkie kobiety :) Roladki bakłażanowe robię zawsze kiedy mają odwiedzić mnie moje koleżanki, zawsze są zachwycone.

bakłażany faszerujemy serem mozarella i suszonymi pomidorami, zapiekamy i podajemy na gorąco. Danie można z powodzeniem przechowywać i odgrzewać np. na patelni na maleńkim ogniu pod przykryciem. Właściwie zawsze jest pyszne, świeżo upieczone czy odgrzewane, nie ma to większego znaczenia.

Gorąco polecam, to właściwie ideał (mój na pewno :) )

 

Roladki z Bakłażana

Roladki z Bakłażana 

Składniki:

  • 2 duże bakłażany (ok. 800g)
  • 200 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 kulki sera mozzarella
  • Garść świeżyć listków bazylii
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania roladek z bakłażana:

Bakłażany kroimy w cienkie plastry, u mnie z 1 wyszło ok. 10 plastrów (sposób krojenia na zdjęciu niżej),  solimy każdy plaster, układamy jeden na drugim w sicie na plastrach kładziemy talerzyk, a na nim stawiamy naczyniem z wodą. Wstawiamy do zlewu lub stawiamy na talerzu. Bakłażany odstawiamy na 1h. żeby wyciekł z nich sok.
Przed grillowaniem należy każdy plaster dokładnie osuszyć w ręczniku papierowym.

Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową.

Każdy plaster bakłażana smarujemy cienko oliwą z suszonych pomidorów (najłatwiej robić to przy pomocy pędzla). Układamy na grillu, smażymy po kilka minut z każdej strony. zdejmujemy i odkładamy,
a na patelnię kładziemy kolejną partię bakłażanowych plastrów.

Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.

Mozzarellę kroimy w średniej grubości plastry.
Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w paski.

Plastry bakłażana układamy na desce, posypujemy pieprzem tylko z jednej strony (wewnętrznej). Na szerszej części plastra bakłażana, układamy plaster mozzarelli i kilka pasków pomidorów, zwijamy.

W szklanym, żaroodpornym naczyniu, układamy jeden rulonik obok drugiego (nie zbyt ścisło). Kiedy wszystkie roladki bakłażana mamy już zwinięte, posypujemy całość kawałeczkami mozzarelli
i porwanymi, świeżymi listkami bazylii.

Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczmy 25-30 min. Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia na ok. 10 min.

Podajemy na gorąco jako dodatek do grillowanego mięsa lub  samodzielną przystawkę.
Równie smaczne na gorąco i na zimno.

Smacznego!

 

Roladki z Bakłażana

Roladki z Bakłażana

 

Roladki z Bakłażana

Roladki z Bakłażana


 

 

9 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>