Sałatka z bakłażana w jogurcie greckim

bakłażan, bakłażan przepisy, bakłażany faszerowane, bakłażany faszerowane przepis, bakłażany, bakłażany przepisy, bakłażany faszerowane mięsem mielonym, bakłażany faszerowane mięsem mielonym przepisy
bakłażan, bakłażan przepisy, bakłażany faszerowane, bakłażany faszerowane przepis, bakłażany, bakłażany przepisy, bakłażany faszerowane mięsem mielonym, bakłażany faszerowane mięsem mielonym przepisy


Pyszna sałatka dla wszystkich, którzy lubią bakłażany.

Najsmaczniejsza jest dzień po przygotowaniu, lub spędzeniu kilku godzin w lodówce, kiedy wszystkie składniki mają czas się ze sobą ,,przegryźć”.

Idealny dodatek do grillowanych mięs i chrupiącego pieczywa.

Polecam :)

Sałatka z bakłażana w jogurcie greckim 

Składniki:

  • 2 duże bakłażany ok. 600 gr
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżk soku z cytryny
  • Sól
  • Oliwa
Sposób przygotowania:

W szklanym naczyniu wymieszać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sol i sok z cytryny, wymieszać, odstawić.

Bakłażany umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę pokroić w kostkę.

Bakłażany i cebulę ułożyć na sicie i posolić. Przykryć talerzykiem i obciążyć, zostawić na ok. 1-2 h, aby wyciekł gorzki sok. Następnie wypłukać bakłażan pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć w lnianej ściereczce.

Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Wrzucić bakłażana i cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 8-10 min, uważać aby nie przypalić warzyw. Zmniejszyć płomień do minimum, przykryć i dusić przez ok. 20-30 min. Odkryć i na dużym ogniu przez chwilę odparować sok, lub po prostu odcedzić bakłażana.

Całkowicie wystudzić.

Zimnego bakłażana przełożyć do naczynia z jogurtem, dokładnie wymieszać.

Najlepiej jest schłodzić sałatkę przez 2-3 h, ale nie jest to absolutnie konieczne.

Podawać do grillowanych mięs lub na przystawkę ze świeżym pieczywem.

Smacznego.

bakłażan, bakłażan przepisy, bakłażan, bakłażan przepisy kwestia smaku, bakłażan, bakłażan kwestia smaku

bakłażan, bakłażan przepisy,  bakłażan kwestia smaku, bakłażan przepisy kwestia smaku

 

 

>>Sałatka śledziowa<<
>>Sałatka ziemniaczana<<
>>Sałatka z arbuza i sera feta<<
>>Hamburgery<<
>>Grillowany kurczak w musztardzie gruboziarnistej<<

 

5 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>