Babka Drożdżowa z Marcepanem

Sprawdzony przepis na wielkanocną babkę drożdżową.
Sprawdzony przepis na wielkanocną babkę drożdżową.


Przepis na pyszną, lekką i bardzo delikatną babkę drożdżową z marcepanem.

Moi chłopcy nie lubią rodzynek, ale za to wszyscy uwielbiamy marcepan, dlatego czasami do babki drożdżowej dodaję zamiast bakalii właśnie marcepan.

Dzięki marcepanowi, ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne, dłużej zachowuje świeżość i smakuje naprawdę wyjątkowo i świątecznie.

Polecam, na wielkanocnym stole będzie prawdziwym hitem :)

 

 

 

 

Babka Drożdżowa

Babka Drożdżowa z Marcepanem

Składniki na babkę muszą być w temperaturze pokojowej

Na zaczyn drożdżowy:

  • ok. 35-40 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka (2%) (temp. 28-30 st.C.)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka (2%) (temp. 28-30 st.C.)
  • 100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 3 jajka (M)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150 g marcepanu
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

W miseczce, słoiku lub niewielkiem dzbanku umieścić wszystkie składniki zaczynu, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min, do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Do misy miksera lub innej dużej misy wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z pomarańczy, wlać wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko (1/2 szkl.). Przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać masło i wyrabiać przez ok. 6-7 min. Powstanie dość rzadkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 1-1,5h. do wyrośnięcia, ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

W międzyczasie w misce pokruszyć marcepan, oprószyć cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Powinny powstać okruchy jak na kruszonkę. Odstawić.

Formę do babki posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką, odstawić.

Do wyrośniętego ciasta wsypać marcepan, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do formy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 175 st.C grzałki góra/dół. 

Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do gorącego piekarnika i piec ciasto 30 min, do suchego patyczka. Babkę studzić 10 min w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić całkowicie w formie na kuchennej kratce. Zimne ciasto wyjąć, polukrować.

Smacznego :)

  • Ciasto Drożdżowe
  • Babka Drożdżowa z Marcepanem
  • Babka Drożdżowo Marcepanowa

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>