Zrazy Wołowe Zawijane

Zrazy Zawijane
Przepis na pyszne zrazy zawijane. Najlepsze z dodatkiem kaszy gryczanej


 

 

Tradycyjne polskie Zrazy Zawijane z mięsa wołowego. Zrazy mają w środku nadzienie z kiszonego ogórka i słoniny. Robię je z dużą ilością pysznego sosu cebulowego.
Zrazy doskonale nadają się do zamrażania, dogrzewanie dodaje im smaku. Sporo z nimi pracy, więc warto zrobić wiekszą ilość i część zamrozić, będziecie mieli awaryjny pyszny obiad.

Zrazy podawane był w Polsce na świąteczne obiady lub kolacje, dzisiaj jemy je znacznie częściej nawet na codzienne obiady. Najlepszy dodatek do zrazów to kasza gryczana lub puree ziemniaczane, z każdym z tych dodatków są doskonałe.

Polecam.

 

Zrazy Staropolskie Zawijane

Składniki na zrazy:

  • 2 kg udźca wołowego
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 200g słoniny pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
  • Sól morska
  • Pieprz świeżo mielony
  • Ostra papryka w proszku
  • 3 duże cebule
  • ok. 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki mąki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania zrazów:

Ogórki pokroić wzdłuż na 8 części, słoninę na cieniusieńkie plasterki (w zależności od upodobań, można pokroić grubiej)

Na średnim talerzyku mieszamy sól, pieprz i paprykę (będą to przyprawy do obtaczania zwiniętych zrazów).

Na drugi talerz wysypujemy mąkę (również do obtaczania zrazów).

Mięso myjemy. Kroimy w średniej grubości plastry. Każdy plaster układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i tłoczkiem do mięsa, cienko rozbijamy z dwóch stron.

Następnie mięso  posypujemy przyprawami (tylko z jednej strony), na jednym z końców plastra układamy słoninę i kawałek ogórka, ścisło zwijamy w rulonik. Jeśli mięso jest dokładnie rozbite i cienkie, nie musimy związywać zrazów nitką, jeśli obawiamy się, że w czasie duszenia rozwiną się, zwiążmy je w kilku miejscach, czystą nitką.

Uformowany zraz obtaczamy najpierw w przyprawach a następnie w mące.

Kiedy całe mięso jest już wykorzystane na dużej patelni rozgrzewamy olej i na gorący wkładamy po kilka zrazów. Obsmażamy z każdej strony, a następnie przekładamy do przygotowanego dużego garnka, postępujemy tak ze wszystkimi zrazami. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekamy czosnek i pokrojoną w półplasterki cebulę, smażymy chwilę na dużym ogniu, mieszając dokładnie.

Cebulę przekładamy do garnka ze zrazami, zalewamy bulionem (bulion można ew. zastąpić wodą). Doprowadzamy całość do gotowania, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy zrazy przez 1h, albo tak długo aż cebula całkowicie się rozgotuje i zagęści sos.

Zrazy zyskują w miarę odgrzewania, więc najlepsze moim zdaniem, są następnego dnia po przygotowaniu.
Podajemy np. z kaszą gryczaną i buraczkami.
Smacznego!

 

 

Zrazy Wołowe Zawijane

 

 

 

Więcej przepisów na dania, które można podawać z kaszą gryczaną znajdziecie tutaj:

Kasz Gryczana

 

 

 

 

 

3 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>