0 0
Sernik Gotowany Klasyczny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik Gotowany Klasyczny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjny przepis na domowy Sernik Gotowany.

Gotowany sernik to coś pomiędzy sernikiem pieczonym, a sernikiem na zimno. Zamiast pieczenia po prostu masę serową gotujemy w garnku, a następnie ostawiamy na noc do stężenia. Gotowane serniki są delikatniejsze i bardziej puszyste niż te pieczone, dlatego nie każdy je lubi. Nasza rodzina lubi właściwie wszystkie ciasta serowe, wiec i sernik gotowany znika błyskawicznie.

Dużym plusem serników gotowanych jest możliwość przełożenia ich dżemem (ja tak robię), herbatnikami, kruchym ciastem lub biszkoptowymi cienkimi plackami. Nie zrobicie tego w przypadku pieczenia sernika w piekarniku.

Jeśli zdecydujecie się ugotować ten sernik pamiętajcie, że najlepiej jest go robić w tortownicy z rozpinanym bokiem, bo nawet po wystygnięciu i stężeniu ciasto wciąż jest bardzo delikatne i wyjęcie kawałka lub całego sernika z kwadratowej blaszki będzie nie lada wyczynem.

Polecam 🙂

 

 

Sernik Gotowany

Sernik Gotowany

Składniki na sernik:

na spód:

  • ok. 170 g kruchych ciastek owsianych np. ciastek Digestive
  • ok. 55 g masła roztopionego

Na masę serową:

  • 200 g masła bardzo miękkiego
  • 220 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1 kg sera sernikowego mielonego (może być z wiaderka)
  • szczypta soli
  • 100 g budyniu waniliowego (1 i 1/2 opakowania)
  • 1/3 szklanki zimnego mleka

ponadto:

  • 1 szklanka domowego dżemu grejpfrutowego lub pomarańczowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania sernika:

spód:

Ciastka pokruszyć w malakserze lub włożyć do torebki i uderzać je wałkiem do chwili kiedy powstaną drobne okruchy. Przełożyć do miski, wlać masło i bardzo dokładnie wymieszać.

Tortownicę z rozpinanym brzegiem  24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki zostawiamy suche).

Na dno formy wysypać ciastka z masłem, wyrównać, przygnieść, wstawić do lodówki.

Przygotowanie masy serowej:

W dużej misie zmiksować masło na puszystą jasną masę, najlepiej płaską końcówką.  Do masła wsypać cukier i cukier wanilinowy i ponownie zmiksować
do połączenia składników. Do masy pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksując. Następnie dodać ser i zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić ze szczyptą soli  na sztywną pianę i połączyć z masą serową.

Całość przełożyć do dużego garnka. Podgrzewać mieszając najlepiej kuchenną rózgą. Kiedy masa zacznie się gotować wlać do niej budyń rozrobiony z mlekiem, mieszając gotować do chwili, kiedy masa serowa zgęstnieje, trwa to ok. 5-6 min. Cały czas mieszamy masę rózgą lub drewnianą łyżką.

Masa serowa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, ale będzie się ją łatwo mieszało.
Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Tortownicę wyjmujemy z lodówki i wylewamy na nią połowę masy serowej (jeśli będziemy chcieli sernik przełożyć np. dżemem), odstawiamy na ok. 10 min
do lekkiego przestygnięcia, wykładamy delikatnie dżem i rozsmarowujemy na wierzch wylewamy pozostały ser, na wierzchu robimy kleksy z dżemu.
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia, a następnie na całą noc do lodówki.

Jeśli sernik będzie bez przełożenia od razu wlewamy całą masę do tortownicy i odstawiamy
w chłód, a następnie do lodówki.

Rano obrysowujemy sernik nożem, rozpinamy tortownicę i wyjmujemy sernik. Jest gotowy
do podania.

Smacznego 🙂

  • Sernik Gotowany Przepis
  • Sernik Domowy Gotowany
  • Domowy Sernik Gotowany
(Visited 3 573 times, 1 visits today)

Dorota

Menu na Weekend
previous
Weekendowe Menu Pomysły nr. 3
Weekendowe Menu
next
Weekendowe Menu nr. 1
Menu na Weekend
previous
Weekendowe Menu Pomysły nr. 3
Weekendowe Menu
next
Weekendowe Menu nr. 1

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »