Łatwe Ciasto Serowo-Cytrynowe z Jabłkami

Ciasto Serowo Cytrynowe
Łatwe ciasto, wilgotne i aromatyczne o intensywnie cytrynowym smaku. Robi się je niezwykle szybko, doskonałe na weekendowy deser. Polecam, jest pyszne.


Pyszne, wilgotne i co najważniejsze bardzo łatwe do upieczenia, ciasto serowo-cytrynowe z jabłkami. To taki pewniak, który nie może się nie udać, należy tylko pamiętać, żeby wszystkie składniki, których użyjecie do upieczenia ciasta, miały temperaturę pokojową.

Do przygotowania ciasta można użyć dowolnego rodzaju białego sera, może to być biały ser sernikowy z wiaderka lub zwykły w kawałku. Najlepszy jednak będzie taki, który nie będzie bardzo suchy,
a raczej luźny i lekko wilgotny. Ja użyłam, sera półtłustego, ale może być również tłusty.

Ciasto pieczemy z grzałkami góra/dół, powoli i spokojnie, dość długo bo ok. 50 min, przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest upieczone.
Jeszcze lekko ciepłe ciasto polewamy, gęstym lukrem.

Polecam, to pyszny i łatwy deser :)

 

 

Ciasto Serowo Cytrynowe

Ciasto Serowo-Cytrynowe z Jabłkami

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g. sera może być na sernik może być zwykły biały ser w kawałku
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka Szara Reneta
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • 1 łyżka brązowego cukru

ponadto na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie lukru:

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić.

Sposób przygotowania ciasta:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałka góra/dół.

Kwadratową formę 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i cukier zmiksować na jasną masę. Dodać ser i zmiksować do połączenia składników.
Cały czas miksując dodawać pojedynczo całe jajka, miksować po każdym dodaniu. Wsypać skórkę cytrynową, wymieszać.

Mąki, proszek do pieczenia i sól połączyć, wymieszać.
Do masy maślano-serowej wsypać mąki i dokładnie zmiksować na średnich obrotach.
Ciasto przełożyć do formy, wygładzić.

Jabłka obrać, pokroić na średniej grubości plastry, wydrążyć środki, najlepiej zrobić to kieliszkiem.
Plastry jabłek układać jeden obok drugiego na wierzchu ciasta, posmarować jabłka roztopionym masłem i posypać brązowym cukrem.

Piec w 175 st.C. przez  45-50 min, do suchego patyczka. 

Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce przez 15 min.
Następnie wyjąć i jeszcze lekko ciepłe polać lukrem cytrynowym.

Smacznego :)

  • Ciasto Kręcone Przepis
  • Ciasto Serowe z Jabłkami
  • Łatwe Ciasto Serowe

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>