Frytki z Batatów Pieczone

Pieczone Frytki z Batatów
Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia pieczone frytki z batatów. Bataty są delikatne i dlatego przyprawiam je ostrą papryką w płatkach, żeby wzmocnić smak.


 

 

Pyszne są frytki z batatów, pieczone i dobrze doprawione. Piecze się je znacznie krócej niż te z białych ziemniaków. Jak przy wszystkich innych pieczonych ziemniakach przed włożeniem ich do piekarnika należy je dokładnie wytrzeć, żeby były całkowicie suche.

Ja frytki z batatów doprawiłam kruszoną, suszoną papryczką chili, ale jeśli macie podać je dzieciom wystarczy lekko posypać je słodką papryką. Nie używam pieprzu jedynie gruboziarnistą sól.

Polecam są doskonałe jako dodatek do mięs, ale i jako samodzielne danie z lekkim sosem jogurtowo koperkowym :)

 

Frytki z Batatów

Pieczone Frytki z Batatów

Składniki:

  • 4 średnie bataty
  • 1 łyżka kruszonej ostrej papryki (lub mniej)
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania frytek:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Bataty umyć, wytrzeć i obrać. Pokroić na frytki średniej grubości, ponownie ściereczką wytrzeć, żeby ziemniaki były suche.

Wyłożyć bataty na blachę, posypać wiórkami ostrej papryki (jeśli nie lubimy można z niej zrezygnować), następnie solą i skropić całość oliwą. Rękami dokładnie wymieszać bataty z przyprawami.

Wstawić do piekarnika na 20 min. Sprawdzić po ok. 15 min, czy bataty nie za mocno się przypiekają.

Wyjąć i od razu podawać. Najsmaczniejsze są gorące, ale i na zimno są pyszne, np. z sosem jogurtowo koperkowym.

Smacznego :)

Frytki Pieczone
Frytki z Batatów
  • Frytki z Batatów
  • Bataty Przepisy
  • Frytki z Batatów


Pieczone warzywa

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>