0 0
Tort Waniliowa Pianka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort Waniliowa Pianka

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeśli myślicie, że jedyne czego Wam brakuje to ,,ptasie mleczko” to już nie musicie go szukać. Ten tort przypomina do złudzenia niezwykle popularne i lubiane czekoladki. Jedynym pieczonym elementem tortu jest biszkopt stanowiący jego podstawę, ale jeśli uznacie, że nie jest on konieczny, ciasto można przygotować bez włączania piekarnika.

Polecam, jest przepyszny i delikatny. Niezwykle łatwy do zrobienia, ale wymaga czasu na to, aby pianka waniliowa zestaliła się w lodówce.
Najlepiej jest schładzać ciasto przez całą noc.

Smacznego 🙂

 

Tort Ptasie Mleczko

 

col=”12″

Tort Waniliowa Pianka w Czekoladzie

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki bardzo zimnej (30%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • zapach waniliowy
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 5 łyżeczek żelatyny 

Na biszkoptowy spód:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (-1 łyżka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • ok. 1/4 szklanki mleka (2%) 

Sposób przygotowania tortu:

Przygotować biszkopt:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Dno tortownicy (18 cm. lub max 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche i czyste.

Białka oddzielić od żółtek. Białka zmiksować , po jednej łyżce dodawać cukrem, ubijać aż powstanie lśniąca, sztywna piana.

Do piany (cały czas miksując) dodawać po jednym żółtku. Zmiksować dokładnie.

Mąki i proszek do pieczenia połączyć, przesiać. Wsypać do piany. Delikatnie wymieszać, najlepiej kuchenną rózgą.

Przelać do tortownicy. Piec w gorącym piekarniku  przez ok. 30 min, do suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kuchennej kratce w formie. Zimne obrysować ostrym nożem i wyjąć z tortownicy.

Przygotowanie pianki:

W szklanym naczyniu rozpuścić we wrzątku żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby wystygła, ale nie stężała.
Jeśli będzie zbyt sztywna należy dolać łyżeczkę wrzątku i ponownie dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

Ze śmietany kremówki i cukru pudru ubić sztywną pianę. Na wysokich obrotach miksera ubijać tylko do chwili,
kiedy na śmietanie zaczną pojawiać się ślady ubijania. Wyłączyć.

Tą samą końcówką miksera w osobnej misce krótko zmiksować mascarpone, żeby rozluźnić serek.

Do mascarpone dodać ok. 1/3 śmietany i dokładnie wymieszać, można na najwolniejszych obrotach miksera. Kiedy masa jest już luźna dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie.
Na koniec dodajemy pozostałą bitą śmietanę i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia.

Przygotowanie tortu:

Biszkopt można nasączyć kilkoma łyżkami soku np. żurawinowego lub pomarańczowego, ale nie jest to konieczne.

Biszkopt wystudzony i przewrócony do ,,góry nogami” tak aby góra stanowiła teraz spód ciasta, wkładamy ponownie do tortownicy, zapinamy obręcz.
Na biszkopt wykładamy masę z bitej śmietany, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godz. lub na całą noc.
Pianka musi się bardzo dobrze zsiąść.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do szklanej miski lub niewielkiego garnuszka, wlewamy mleko i rozpuszczamy czekoladę.
Można to zrobić  w kuchence mikrofalowej lub na parze. Mieszamy dokładnie aby powstała jednolita , lśniąca czekolada o konsystencji gęstej śmietany.
Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, uważamy aby czekolada nie zaczęła tężeć.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i przy pomocy płaskiego noża rozsmarowujemy czekoladę na cieście.
Jest to łatwe bo gęsta czekolada z łatwością rozprowadza się po delikatnej piance.

Wstawiamy tort na ok. 10 min do lodówki, żeby czekolada zastygła.

Dekorujemy tort truskawkami, malinami lub innymi ulubionymi owocami.

Smacznego.

 

  • tort, tort przepis, tort bez pieczenia, ciasto, ciasto przepis, ciasto bez pieczenia, ptasie mleczko, ptasie mleczko przepis, jak zrobić ptasie mleczko
  • tort, tort przepis, tort bez pieczenia, ciasto, ciasto przepis, ciasto bez pieczenia, ptasie mleczko, ptasie mleczko przepis, jak zrobić ptasie mleczko
  • tort, tort przepis, tort bez pieczenia, ciasto, ciasto przepis, ciasto bez pieczenia, ptasie mleczko, ptasie mleczko przepis, jak zrobić ptasie mleczko

 

 

(Visited 1 621 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną
Ciasto Marchewkowe
next
Ciasto Marchewkowe Najlepsze
previous
Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną
Ciasto Marchewkowe
next
Ciasto Marchewkowe Najlepsze

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »