Sernik Zebra – przepis tradycyjny

Pyszny Sernik Zebra, zrobiony tak jak popularne ciasto Zebra. Waniliowo czekoladowy przekładaniec. Nie tylko smaczny, ale i bardzo efektowny deser. Polecam.
Pyszny Sernik Zebra, zrobiony tak jak popularne ciasto Zebra. Waniliowo czekoladowy przekładaniec. Nie tylko smaczny, ale i bardzo efektowny deser. Polecam.


Domowy Sernik Zebra, to jeden z klasycznych deserów w kuchni polskiej. Znane doskonale ciasto Zebra jest jednym z najczęściej pieczonych ciast w śród Polaków. Wcale nie dziwię się bo obydwa ciasta są nie tylko pyszne, ale i bardzo ładnie wyglądają.

Upieczenie Zebry wcale nie jest skomplikowane i pracochłonne. Najważniejsze, aby równo podzielić ciasto na dwie części, bo dzięki temu warstwy wyją podobne, ale nawet jeśli jednej będzie więcej niż drugiej to nie problem bo przecież prawdziwe zebry mają różne paski :)

Bardzo polecam Wam ten przepis, sernik wychodzi naprawdę pyszny i puszysty. Delikatnie kakaowy i delikatnie waniliowy, a na dodatek bardzo ładnie wygląda. Jak każdy sernik i sernik Zebra potrzebuje czasu, żeby zastygnąć, dlatego upieczcie go dzień przed podaniem
i przechowujcie w chłodnym miejscu. To idealne ciasto na przyjęcia lub święta, dzięki niemu pracę można rozłożyć na kilka dni.

Smacznego :)

Sernik Domowy

Sernik ZEBRA

Składniki na domowy Sernik Zebra:

  • 1 kg. sera trzykrotnie mielonego (u mnie Twaróg Sernikowy Piątnicy)
  • 180 g. miękkiego masła
  • 250 g. cukru pudru
    (podzielonego 200 g. do masy serowej + 50 g cukru pudru do piany z białek)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka białka i żółtka osobno (L)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania Sernika Zebra:

W misie miksera umieścić masło, cukier (200 g.) i cukier wanilinowy, zmiksować na wysokich obrotach na jasną puszystą masę (najlepiej płaską końcówką). Pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksując. Do masy maślanej włożyć ser i zmiksować, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Masę serową podzielić na dwie połowy.  Do jednej części włożyć mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Do drugiej połowy dodać kakao i również dokładnie wymieszać. Odstawić.

W osobnej misie ubić sztywną pianę z białek, szczypty soli i pozostałego cukru.

Połowę piany przełożyć do misy z połową masy serowej i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Do pozostałej piany włożyć kakaową masę serową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z grzałki góra/dół. 

Tortownicę 24 cm. dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką.

Masę serową wkładać do tortownicy na przemian, najpierw porcję białej, następnie na wierzch porcję masy czekoladowej, ponownie białej i tak, aż do wyczerpania masy serowej.

Sernik wstawić do gorącego piekarnika i piec, pierwsze 10 min w 180 st.C., a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec jeszcze 60 min. 
Studzić sernik w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia i zastygnięcia. najlepiej pozostawić na noc w chłodnym miejscu.

Wyjąć z tortownicy i kroić ostrym nożem.

Smacznego :)

  • Sernik Zebra Przepis
  • Domowy Sernik Zebra
  • Sernik Zebra

8 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>