Pierś z Indyka Pieczona Podawana z Salsą

Pieczona Pierś z Indyka
Przepis na pieczoną pierś z indyka podawaną z dodatkiem salsy z mango i avokado. Delikatne mięso i lekko słodka salsa owocowa to idealne danie dietetyczne.


 

To pyszne danie dla wszystkich, którzy lubią połączenie mięsa z lekko owocowymi dodatkami.

Salsa z mango i avokado doskonale pasuje do lekkiej piersi z indyka pieczonej w rękawie.

To danie jest idealne na czas diety, kiedy liczymy każdą kalorię. Ja najczęściej podaję je z ryżem ugotowanym na sypko, a dla tych, którzy nie muszą liczyć kalorii, ryż polewamy sosem pieczeniowym z indyka.

 Salsę można podawać również z innymi pieczonymi mięsami, grillowanym kurczakiem lub schabem soteu.
Do salsy można dodać świeżą kolendrę w zastępstwie mięty, ale mięta nadaje jej świeży i lekki smak, dlatego ja zawsze daję drobniutko posiekane listki mięty.

Polecam, spróbujcie danie jest pyszne :)

Indyk Pieczony

Pierś z Indyka podawana z Salsą

Składniki na pieczoną pierś z indyka:

  • ok. 1 kg. piersi z indyka 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki masła

Składniki na Salsę:

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 duże dojrzałe avokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty

Sposób przygotowania pieczonej piersi z indyka:

Pier z indyka umyć, osuszyć.

W misce połączyć przyprawy: papryki słodką i ostrą, sól, pieprzy i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.

Pierś dokładnie obtoczyć przyprawami. Przykryć miskę i odstawić w chłodne miejsce na minimum
1 godz., ale można również zostawić na całą noc w lodówce.
Przed pieczeniem oprószyć mięso majerankiem.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Przygotwać rękaw do pieczenia. Włożyć do niego mięso, dodać do rękawa masło, zawiązać końce, ponacinać folię w kilku miejscach, nacięcia powinny być maleńkie.
Umieścić rękaw z indykiem na blasze do pieczenia.
Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 50-60min.

Przygotowanie salsy:

Mango i awokado obrać, pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać, pokroić w maleńką kostkę.

W misce połączyć wszystkie składniki (avokado, mango, cebulę i miętę), skropić sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min.

Indyka kroić w średniej grubości plastry, na wierzch układać porcję salsy. Podawać z ryże polanym sosem pieczeniowym z indyka.

Smacznego :)

  • Pieczona Pierś z Indyka
  • Piersi z Indyka Pieczone
  • Przepis na pysznego indyka pieczonego z dodatkiem salsy.

 

 

 

 

Więcej przepisów na pieczonego indyka znajdziecie tutaj:

Indyk Faszerowany Świąteczny

 

 

 

Przepis na surówki i dodatki do dań mięsnych znajdziecie tutaj: 

Surówka z Kapusty Pekińskiej

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>