Domowy Gulasz z Szynki Wieprzowej

Przepis na Domowy Gulasz
Przepis na pyszny domowy gulasz z szynki wieprzowej. Idealne danie obiadowe.


 

 

Pyszny Domowy Gulasz Wieprzowy z dużą ilością gęstego sosu. Doskonały na obiad z dodatkiem kaszy gryczanej, ryżu, makaronu lub ziemniaków.
Można ugotować większą ilość gulaszu, codziennie podawać go w towarzystwie innych dodatków i surówek, dzięki temu będziecie mieć codziennie inny, pyszny obiad.

Gulasz gotuję najczęściej z chudej szynki. Mięso kroję w niewielką kostkę i dość mocno doprawiam słodką i ostrą papryką, dzięki temu gulasz jest aromatyczny i naprawdę pyszny. Gulasze to te dania, które uwielbiają dogrzewanie, właściwie po każdym podgrzaniu są smaczniejsze.

Gulasz odgrzewamy na maleńkim ogniu, delikatnie od czasu do czasu mieszając zawartość garnka. Zbyt silne i częste mieszanie sprawi, że mięso się rozpadnie i otrzymamy gęstą papkę mięsną, a ta już nie  wygląda zbyt ładnie, chociaż wciąż doskonale smakuje.

Gulasz doskonale się mrozi, odpowiednie porcje pakujemy do plastikowych pojemników i zamrażamy. Aby gulasz odmrozić, najlepiej jest wyjąć go noc przed podaniem, zostawić w lodówce do rozmrożenia. Następnie przełożyć do garnka i na delikatnym ogniu podgrzać. Będzie pyszny.

Gulasz Domowy

Domowy Gulasz z Szyki

Składniki na gulasz:

  • ok. 1 kg. szynki wieprzowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka do zupy papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • ok. 1 szklanki mąki do obtoczenia mięsa
  • 2 szklanki rosołu warzywnego lub z kurczaka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania gulaszu domowego:

Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę.

W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy, wymieszać dokładnie. Do przypraw wrzucić mięso
i wymieszać, żeby kawałki szynki dokładnie pokryły się przyprawami.
Przykryć miskę i odstawić na 1 godz, lub zostawić w lodówce na całą noc.

Do średniej miski lub na talerz wysypać najpierw połowę mąki, obtaczać w niej każdy kawałek mięsa, strzepywać nadmiar mąki.  W miarę konieczności dosypywać mąkę.

Cebulę przekroić na pół, obrać z łupiny, pokroić na średnią kostkę. Odstawić.

Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Na gorącym tłuszczu układać mięso i obsmażać je z każdej strony. Obsmażone mięso przekładać do dużego garnka w którym rozgrzać na małym ogniu 2 łyżki oleju. Na patelnię układać kolejną porcję mięsa i obsmażać, przekładać do garnka kiedy są gotowe. Kiedy cała szynka jest już w garnku, dodać do niej pokrojoną cebulę, zamieszać i na minimalnym ogniu smażyć całość pod przykryciem ok. 8-10 min.

Następnie do garnka wlać rosół, zamieszać, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień
i pod przykryciem dusić gulasz ok. 30-35 min. Spróbować, kiedy ,mięso jest miękkie, podawać.

Smacznego :)

  • Gulasz Domowy
  • Gulasz z Szynki
  • Domowy Gulasz

 

 

 

Do domowego gulaszu można podać Surówkę z Porów, przepis na nią znajdziecie tutaj:

Surówka z Pora

Dla miłośników Kapusty Pekińskiej, przepis na pyszną surówkę znajdziecie tutaj:

Surówka z Kapusty

2 kometarzy

  • Anna pisze:

    35 min duszenia czy to nie za krótko ?

    • Dorota Dorota pisze:

      Jak w każdej potrawie trzeba próbować. Moim zdaniem ten czas wystarczy, bo szynkę dusi się znacznie krócej niż np. mięso wołowe, ale jeśli uznasz, że wymaga dłuższego duszenia zawsze czas można wydłużyć. Uważaj jednak bo mięso może się rozgotować i zrobi się gęsty sos mięsny, a nie gulasz z kawałkami mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>