Babeczki Czekoladowe z Kremem Twarożkowym

Babeczki Czekoladowe
Delikatne Babeczki z Kremem twarożkowym, miękkie i bardzo czekoladowe. Krem zrobiony jest z kremówki i twarożku śmietankowego, można przełożyć nim biszkopt.


 

 

Bardzo delikatne i miękkie Babeczki Czekoladowe z pysznym kremem z dodatkiem twarożku śmietankowego.

Krem robimy z połączenia bitej śmietany z delikatnym kremowym twarożkiem, dzięki temu połączeniu powstanie krem którym można ozdobić babeczki, ciastka lub przełożyć nim biszkopt.
Krem ładnie się przechowuje i długo trzyma kształt jeśli użyjecie to ozdabiania szprycy. Ciastka lub tort przełożony kremem twarożkowym przechowujemy w lodówce. Można nadać mu ulubiony smak poprzez dodanie  np. kakao, skórki z cytryny i odrobiny kwasku cytrynowego, lub zmiksowanych truskawek lub malin.

Polecam krem twarożkowy jest bardzo łatwym i smacznym dodatkiem do ciastdeserów.

Babeczki z Kremem

Babeczki Czekoladowe z Kremem Twarożkowym

Składniki na 16 szt. babeczek czekoladowych

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka (L)
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Na krem twarożkowy:

  • 1 opakowanie kremowego serka (u mnie Bieluch)
  • 300 ml. śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 1 i 1/3  szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki różowego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)
Ponadto:
  • kolorowe posypki cukrowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania babeczek czekoladowych:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C., termoobieg.

Mąkę, sodę, proszek, sól, kakao połączyć, przesiać, odstawić.

Masło i cukier zmiksować na wysokich obrotach na puszystą, jasną masę. Pojedynczo dodawać jajka, cały czas miksując. Wlać maślankę i ocet, zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Do masy wsypać mąkę z kakao i i zmiksować tylko do połączenia składników.
Na koniec dodać kropelki czekoladowe i zmiksować krótko.  Powstanie gęste ciasto.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Ciastem napełnić papilotki do wysokości ok. 2/3 wysokości.
Piec w 175 st. z termoobiegiem przez 15-18 min, do suchego patyczka.
Upieczone babeczki wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu twarożkowego:

Śmietanę kremówkę bardzo dokładnie schłodzić.

W misie miksera umieścić kremówkę i cukier puder, miksować na wysokich obrotach, kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodać serek kremowy i miksować na wysokich obrotach do chwili kiedy na powierzchni masy zaczną tworzyć się wyraźne ślady po miksowaniu.  Dodać barwnik i zmiksować do połączenia. Schłodzić w lodówce przez 20-30 min. ( w czasie, kiedy babeczki stygną).

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Udekorować każdą babeczkę.
Jeśli lubimy posypujemy krem cukrowymi posypkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

  • Babeczki Czekoladowe z Kremem
  • Muffiny Czekoladowe

 

 

Przepis na pyszne Muffiny z Kruszonką i Malinami znajdziecie tutaj:

Muffiny z Kruszonką

Przepis na delikatne i Bardzo łatwe Babeczki Czekoladowo-Bananowe znajdziecie tutaj:

Muffiny Bananowe

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>